Drugi festival „E KulturaKo“ u Smederevskoj Palanci: Slavlje romske kulture i tradicije

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Teme koje su obrađene na ovom sastanku ticale su se problema romske zajednice čije rešavanje je od suštinske važnosti za njihovu integraciju

U Smederevskoj Palanci je, u organizaciji udruženja "Amaro drom", u četvrtak 24. jula u prostorijma Kulturnog centra i na trgu u centru gara, drugi put za redom, održan festival romske kulture i tradicije "E KulturaKo". Cilj festivala bio je promocija i očuvanje romske kulture i tradicije, razvijanje međukulturnog dijaloga između institucija i romskih udruženja, te unapređenje saradnje i povećanje tolerancije u široj društvenoj zajednici.

- Na ovaj način predstavili smo romsku kulturu kroz brojna umetnička dela koja uključuju motive romskog života kroz pesme, priče, legende i fotografije, kao i usmeno prenošenje nematerijalne kulture sa generacija na generacije, izjavila je Zdravka Simić, predsednica organizacionog odbora festifala.

Manifestaciji su prisustvovali narodna poslanica Nataša Tasić-Knežević, direktorka Kancelarije za inkluziju Roma Ljiljana Mihajlović, generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Bajram Morina, predstavanici lokalnih samouprava iz Podunavskog i Pomoravskog okruga, kao i veliki broj građana Smederevske Palanke.

Pre početka manifestacije, u predsedništvu opštine Smederevska Palanka održan je sastanak predstavnika Nacionalnog saveta i organizacija civilnog društva sa zamenicom predsednika opštine Đurđinom Mladenović, predsednicom Skupštine Radmilom Radisavljević i načelnicom opštinske uprave Gordanom Kostić.

Teme koje su obrađene na ovom sastanku ticale su se problema romske zajednice čije rešavanje je od suštinske važnosti za njihovu integraciju. Jedna od zajedničkih inicijativa je osnivanje Romskog kulturnog centra u Smederevskoj Palanci, organizovanje obuka za lakše zapošljavanje mladih Roma i Romkinja, kao i zapošljavanje većeg broja nastavnika romskog jezika i pedagoških asistenata u osnovnim školama.

Festival "E KulturaKo" u Smederevskoj Palanci predstavlja značajan korak ka očuvanju i promociji romske kulture i tradicije. Kroz umetničke izložbe, pesme, priče i legende, romska zajednica je uspela da prenese svoju bogatu kulturnu baštinu novim generacijama i široj publici. Diskusije o osnivanju Romskog kulturnog centra i zapošljavanju romskih nastavnika pokazuju posvećenost lokalnih vlasti i organizacija unapređenju položaja Roma u Srbiji. Ovaj festival je ne samo slavlje kulture već i poziv na jačanje međukulturnog dijaloga i tolerancije, ključnih elemenata za inkluzivno društvo.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA