Zabrinjavajuće: Evo šta ovih dana povezuje Novi Beograd i Zlatibor

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Ovu vest bi trebalo da pročitaju svi koji žive na pomenutom području ili okolini

Prethodnih dana, Beograđani alergični na polen primetili su da se u vazduhu oseti veća koncentracija koja ih, kako kažu, "golica" i iritira. Da ih osećaj ne vara dokaz su i merenja polena u vazduhu koja su pokazala da je najviša kocentracija polena na Novom Beogradu i Zlatiboru.

Najviša koncentracija polena koprive nalazi se na teritoriji Zlatibora, al pored nje tu su i ambrozija, pelin, konoplje, štirevi, bokica i trave.

U Beogradu takođe prevagu odnosi polen koprive koji je najprisutniji, ali odmah do njega je i polen ambrozije, a onda i pelin, konoplje, štirevi, tisa, bokvica, trave, kiselice i lipa.

Prema podacima sajta koji meri količinu polena u vazduhu, vidi se da je nešto niža, ali ipak pod oznakom "visoka" kocentracija polena u Zrenjaninu, Čačku, Hajdukovu, Vrbasu, Obrenovcu, Beogradu - Čukarici, Kuli, Beograd -  Zelenom brdu, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

Kikinda, Kanjiža, Kruševac, Loznica, Zaječar, Sokobanja, Pančevo, Novi Pazar, Kraljevo, Sombor, Vranje, Bečej i Subotica beleže srednju kocentraciju polena u vazduhu.

U svim navedenim gradovima, prema istraživanjima, dominacija polena u vazduhu je koprive, a odmah za njom su trave i ambrozija.

Osobe koje su osetljive na polen koprive u ovoj sezoni treba da primene sve preventivne mere, mere lične zaštite i da svoje aktivnosti prilagode vremenskim uslovima i očekivanom prisustvu pojedinih vrsta polena u vazduhu.

(Telegraf.rs)

Video: U julu očekujemo cvetanje ambrozije, biljke čije je polenovo zrno najveći alergen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA