Pet medalja i samo poen do zlata: Evo kako su se srpski matematičari snašli u Britaniji

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Takmičari su tokom dva dana rešavali po tri zadatka četiri i po sata

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji, učenici iz Srbije osvojili su pet medalja, četiri srebrne i jednu bronzanu. Mlada ekipa od koje možemo očekivati još medalja, kažu profesori.

Takmičari su tokom dva dana rešavali po tri zadatka četiri i po sata. Kažu da je nadmetanje bilo dobro organizovano, atmosfera opuštena i da im je do zlatne medalje nedostajao po jedan bod.

Novak Despotović, dobitnik srebrne medalje na Olimpijadi u Velikoj Britaniji, kaže da zadaci nisu teški, osim jednog koji nije rašio.

- Da sam ga rešio, dobio bih zlato, ali sada je to - šta bi bilo kad bi bilo - priča Despotović.

Stefan Šebez, takođe dobitnik srebrne medalje, ističe opuštenu atmosferu na takmičenju, što je na njega imalo pozitivan uticaj.

- Bio sam na jedan poen do zlata, ali to je ipak značajan poen - kaže Šebez.

Srebrna medalja i tri indeksa

Đak generacije Mihajlo Jančević osim što je osvojio srebrnu medalju, dobio je i tri indeksa. Brucoš je ETF-a, Matematičkog i Fizičkog fakulteta. Plasmanom je, kaže, zadovoljan.- Rešio sam zadatak koji je rešilo ukupno osam takmičara, ali sam lakše zadatke lošije uradio - priseća se Jančević.

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu, ističe da se Mihajlo plasirao i za Olimpijadu iz fizike i informatike.

- Drugi je učenik Matematičke gimnazije svih vremena za 57 godina kome je to pošlo za rukom. To su sjajni rezultati. Novak je, takođe, učenik trećeg razreda. Očekujem da će i sledeće godine ići na Olimpijadu iz matematike i obradovati nas možda zlatom - navodi Katićeva.

Gvozden Lapčević je opravdano izostao sa snimanja za RTS. Ostao je u Britaniji da se upozna sa profesorima na Oksfordu, jer tamo nastavlja školovanje.

(Telegraf.rs)

Video: Pirotski đaci napravili startap kompaniju: Pokrenuli platformu Majstorski

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA