"Bolja mi je fića nego audi sa klimom": Tridesetak starih lepotana iz cele Srbije defilovalo Zlatarom

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Inače, većina ljubitelja fiće ističu da ovo vozilo poseduju isključivo iz ljubavi, samim tim retko bi je ko i prodao, a cene se kreću i do deset hiljada eura u zavisnosti od godine proizvodnje, što starije vozilo to je skuplje

Za ljubitelje stare Jugoslavije, a pre svega njenog simbola čuvene fiće, na padanima Zlatara održan je pravi praznik za oči i dušu. Tokom Zlatar festa na radost gađana i posetilaca održana je prva Fićijada, a glavnim ulicama Nove Varoši projezdilo je oko 30 lepotana iz čitave Srbije.

- Ja sam predsednik oldtajmer kluba iz Nove Varoši, mi svake godine povodom 25. maja dana Mladosti organizujemo skupove fića pa smo tako i ove godine rešili da ovde u Novoj Varoši u sklopu Zlatar Festa napravimo izložbu fića, gde su došle fiće iz cele Srbije. Ljubitelj sam fića, nisam ni brojao koliko sam ih do sada imao ali sigurno deset, kaže za RINU Dževad Džamović organizator ove fićijade.

Da obožavaocima ovog vozila nije teško da prevale kilometre kako bi se okupili i družili tvrdi i Nenad Marijanović iz Valjeva.

- Mi organizovano idemo gde god imaju skupovi na ovakvim okupljanjima se družimo, razmenjujemo iskustva. Ova fića je 1983. godište, otac i ja smo je reparirali i sredili prema našim željama. Lepše je voziti fiću nego neki luksuzni auto sa klimom, zapaze nas ljudi odmah, prilaze, slikaju se. Nudili su mi dosta novca za nju, ali ona nije na prodaju, rekao je Nenad Marijanović posetilac ove Fićijade.

Inače, većina ljubitelja fiće ističu da ovo vozilo poseduju isključivo iz ljubavi, samim tim retko bi je ko i prodao, a cene se kreću i do deset hiljada eura u zavisnosti od godine proizvodnje, što starije vozilo to je skuplje.

(Telegraf.rs)

Video: Fića Nacionale: Omiljeni auto cele Jugoslavije imao je samo 25 "konja" i vozio cele porodice na more

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    26. jul 2024 | 07:31

    Lepi fića. 1989.g. sam se obučavao na fići, u auto školi. To je bilo pravo učenje, a sada menjač sam ide u brzinu, servo radi ne osećaš motanje volana. Ali fića ima dušu. Sam naučiš da održavaš auto, ne treba ti majstor. Sada na autu ne možeš sijalicu u faru da zameniš, moraš da plaćaš majstora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA