Opština Boljevac prednjači u sprovođenju planova za poboljšanje položaja romske zajednice kroz obrazovanje

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Opština Boljevac služi kao primer drugim opštinama u Srbiji po pitanju integracije romske zajednice.

Opština Boljevac se ističe kao jedna od vodećih opština u Srbiji po pitanju usvajanja i sprovođenja strateških dokumenata koja direktno utiču na sveopštu integraciju romskog stanovništva. Rade Ilić, dugogodišnji koordinator za romska pitanja u opštini Boljevac, naglašava da su lokalni akcioni planovi za poboljšanje položaja Roma i Romkinja usvojeni među prvima u Srbiji, pri čemu su prioriteti usmereni na obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje.

- Pored usvojenih Akcionih planova, mi imamo jedan od najuspešnijih Mobilnih timova za inkluziju Roma u Srbiji. Od 2012. godine do danas, uradili smo mnogo. Opština izdvaja značajna sredstva za unapređenje položaja Roma, što se pre svega ogleda u uređenoj infrastrukturi romskog naselja. Izgrađeni su novi putevi, kanalizaciona i vodovodna mreža. Takođe smo uradili i dečije igralište, kao i sportsko igralište za male sportove. Plan nam je da do kraja ove godine završimo kompletnu infrastrukturnu mrežu i još nekoliko ulica koje su nam ostale da asfaltiramo. Zacrtali smo plan da svaki Rom mora da ima gradsku vodu, kanalizaciju i priključak za električnu energiju. U tome smo uspeli - ističe Ilić.

Ilić se priseća koliko je bilo teško realizovati sve planirane aktivnosti. Kaže da su Romi 2008. godine, kada je on počeo da radi kao koordinator, živeli neuporedivo lošije nego danas.

- Na početku je bilo izuzetno teško. Tamo nije bilo ničega. Praktično nismo znali odakle da počnemo. A onda smo postavili prioritete i krenuli da radimo, bez odmora. Mnogi od mojih sunarodnika nisu verovali da ćemo uspeti da izgradimo praktično novo romsko naselje koje danas ima sve uslove za normalan život. Ostaje nam još nekoliko stambenih jedinica koje moramo da ozakonimo, i siguran sam da ćemo u saradnji sa Urbanizmom i ostalim službama ovaj posao uspešno privesti kraju do kraja ove kalendarske godine, zaključuje Ilić. Obrazovanje romskih učenika i studenta je u poslednjih desetak godina u ogromnom porastu. I na ovom segmentu smo radili stalno, kroz razne edukacije, radionice i treninge sa roditeljima. Deca nikada nisu problem, već je najvažnije da roditelji shvate koliko je obrazovbanje važno. Onda ide sve mnogo lakše. Moji sunarodnici su to shvatili, pa zato i ne čude svi naši uspesi.

Opština Boljevac služi kao primer drugim opštinama u Srbiji po pitanju integracije romske zajednice. Njihova posvećenost i trud da obezbede osnovne uslove za život Roma rezultirali su značajnim poboljšanjima u kvalitetu života. Kontinuirani rad na obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju Roma predstavlja svetlu tačku u naporima za inkluziju i integraciju, čineći Boljevac liderom u ovoj oblasti.

(Telegraf.rs/Aleksandar Nedeljković)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA