Alaske večeri oko kotlića okupile više od stotinu takmičara i nekoliko hiljada posetilaca

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Krenulo se noćnim lovom na šarana, potom pripremanjem riblje čorbe i prženih girica za posetioce prve večeri kojih je bilo više od hiljadu

Ovogodšnje 58. Alaske večeri na Dunavskom keju u Velikom Gradištu po tradiciji trajale su tri dana. Krenulo se noćnim lovom na šarana, potom pripremanjem riblje čorbei prženih girica za posetioce prve večeri kojih je bilo više od hiljadu. Naravno, sve to ne bi bilo da se Nemaja Nikolić i Jelena Gerbec svojim pozitivnim vibracijama na koncertu nisu pobrinuli za dobo raspoloženje.

Vožnja kočijam kroz čaršiju za najmlađe Gradištance i njihove drugare koji su došli sa strane bila je pravi praznik. Jahanje ponija Đure, oko kojeg su se najvše radovali i uživali ali i igranje u pesku na terenu za bič volej, nešto je što nema cenu. A Gradištanski alasi, koje od davnina nazivaju Dunavski vukovi, u nadmetanje sa rekom krenuli su ranom zorom u lov na soma bućkom. Nekoliko sati u borbi sa vodama gorostasnog Dunava majstori u ovom poslu uspeli su da izvade više od 53 kilograma ove najkvalitetnije dunavske ribe.

- Osim što su Gradištanski ribari vredni u umešni ljudi , njihova glavna vrlina je humanost. Kompletan novac od prodate ribe koju su ulovili, donirali su u humanitane svrhe za obolelu decu - kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Najbolji u bućki na soma bili su ove godine Milivoje i Filip Dokić sa ukupnim ulovom težine 18 kilograma, drugo mesto zauzeli su Nikola Stanisavljević i Dejan Živković, koji su ulovili 13 kilograma i 750 grama somovine i trećeplasirani su Nenad i Lazar Petrović sa osam kilograma i 550 grama ulovljenog soma.

Najzanimljiviji deo Alaskih večeri u Velikom Gradištu, takmičarski, počeo je pripremama kotlića i nastupom pravih majstora gastronoma koji su svojim tajnama u kulinarstvu žiri stavli na teške muke. Oko stotinu takmičara pripremalo je tu čuvenu alasku riblju čorbu koju su nekada davno alasi iz ovog mesta po tradiciji pripremali isključivo vodom iz Dunava.

Sve je počelo 1965. godine kada su se alasi ili ti Dunavski vukovi, okupili na ušću Peka u Dunav i prvom čorbom i druženjem uz pesmu i dobru kapljicu, ovoj manifeastaciji koja ima svoju himnu, grb i zastavu, dali prepoznatljivost. Svake godine neki nov ili stari majstor, gotovio je, kako to ovde vole da kažu, novu čorbu u kotliću na vatri uz svoju kulinarsku tajnu koja se ne otkriva, pripremanu sa puno ljubavi, kojoj su se divili svi koji ovu varoš posete upravo u to vreme.

Ove godine za majstora u kuvanju njenog veličanstva riblje na 58. Alaskim večerima u Velikom Gradištu, manifestaciji za koju Gradištanci žive, proglasen je Danijel Stanković iz sela Sirakova kod Velikog Gradišta.

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Video: 30. Drinska regata nadmašila sva naša očekivanja: Pogledajte kako smo se proveli

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA