Deda Lacan sa Murtenice napunio 90 leta! Potomci mu priredili slavlje, a tortom se oduševio

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Istog dana, duvale su se svećice i sa još dve torte, i to za rođendan njegove ćerke i sina, koji su rođeni 21. i 22. jula, pa se i tri puta pevala rođendanska pesma

Deda Radosav Ilić iz Negbine, kod Nove Varoši, u narodu poznatiji pod nadimkom Lacan, u petak je napunio punih 90 leta, pa se tokom vikenda slavilo, igralo i pevalo, a najveće iznenađenje za njega bila je rođendanska torta, i to u obliku šajkače.

Da li planinski život i čitav vek u prirodi, na čistom vazduhu i mirnom okruženju, utiče na dug životni vek ovdašnjih meštana, deda Radosav, ni sam ne zna da kaže, ali je siguran da mu život nikada nije bio lak.

Rodio se, priča nam, 1934. godine, u sred leta kada je najviše posla bilo, imao je dva brata i dve sestre, živeli su seoskim životom, pa ističe, teška su to vremena bila.

Negde u tridesetim, priseća se, zaposlio se u fabriku obuće u Novoj Varoši, pod čijim krovom je radio više od tri decenije, sve do penzije.

Svakodnevno je putovao u grad na posao, iz sela udaljenog 18 kilometara, često i peške, preko brda i vrleti, ali najčešće radničkim autobusom, koji je prevozio radnike iz ovog dela novovaroške opštine.

Iz tog vremena, otkriva nam, u srcu nosi samo lepe uspomene.

- Mnogo šta pamtim, već me godine stižu, pa dosta stvari i zaboravljam, ali mi moji kažu da sam dobar, kol'ko godina imam - u šali nam kaže starina.

Najteže mu je tokom druge polovine veka padala samoća, mlad je ostao bez supruge, pa je sam živeo sa sinom i ćerkom. Cilj mu je bio, priča nam, da njih izvede na pravi put, težio je ka tome, i na kraju uspeo.

Nakon odlaska u zasluženu penziju, posvetio selu i pastirstvu. Čuvao je ovce iz njegovog sela i okoline, skoro pa 20 godina posle odlaska u penziju, a kako kažu u ovom kraju, tako je stekao "titulu" poslednjeg čobanina na Murtenici.

Vek je proveo u svojoj rodnoj prizemljuši, u kojoj i dan danas živi sam.

- Ćerka mi je udata u Novu Varoš, a sin sa porodicom živi u Užicu. Dođu često, obiđu me, a svaki dan se čujemo telefonom. Imam i četvoro unučadi, i četvoro praunučadi - ponosno nam priča Lacan.

I svi oni, i još po neko iz familije, okupili su se da zajedno proslave dedin jubilarni 90. rođendan. Priredili su slavlje na otvorenom, ispred kuće, a za rođendansku tortu odlučili su da bude u obliku šajkače, koju slavljenik ceo život nosi na glavi. To ga je posebno obradovalo.

- Pa iako sam mu samo za ovu prilku "izvezla" belu košulju, ne bi li se osećao prijatnije i bio obučen drugačije nego mi ostali, ipak ga je više fascinirao oblik torte - kaže dedina ćerka Vidojka.

Još kada su mu se najmiliji dogovaraili da za jubilarni rođendan organizuju slavlje, rodila se ideja za ovakvu tortu!

- Kada smo planirali ovu proslavu, ideja za tortu nam je odmah pala na pamet, pa smo se svi složili i tako je bilo. Ipak, svaki Zlatiborac je čuven po šajkači - rekli su nam dedini unuci.

Istog dana, duvale su se svećice i sa još dve torte, i to za rođendan njegove ćerke i sina, koji su rođeni 21. i 22. jula, pa se i tri puta pevala rođendanska pesma, igralo kolo, ali se i čula pesma, i to ona izvorna, koja se oduvek pevala u Murtenici.

(Telegraf.rs)

Video: Kung fu deda od stotinu leta: Ovo je njegov recept za dugovečnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA