Na Univerzitetu u Nišu ostalo više do 800 budžetskih mesta: Jedan fakultet popunio skoro svako mesto

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Koliko se situacija promenila za jednu deceniju pokazuje i podatak da je sada na Elektronskom fakultetu ostalo najviše bužetskih mesta za drugi upisni rok - 180, dok 2014. godine nije bilo slobodnih mesta na budžetu u septembru za one koji su se u junskom upisnom roku našli "ispod crte".

Ukupno 1.091 mesto ostalo je za septembarski upisni rok na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu, a od toga je 826 mesta na budžetu, što je skoro 600 više u odnosu na broj mesta koja su kandidatima u drugom roku bila na raspolaganju pre 10 godina.

Koliko se situacija promenila za jednu deceniju pokazuje i podatak da je sada na Elektronskom fakultetu ostalo najviše bužetskih mesta za drugi upisni rok - 180, dok 2014. godine nije bilo slobodnih mesta na budžetu u septembru za one koji su se u junskom upisnom roku našli "ispod crte".

Kako prenose "Južne vesti", ove godine veliki broj slobodnih mesta na budžetu je i na Prirodno matematičkom fakultetu - 179, najviše na smeru za matematiku - 45 i biologiju - 44.

Po broju budžetskih mesta sledi Fakultet zaštite na radu sa 107 mesta, dok na ovom fakultetu pre 10 godina nije bilo ni jednog budžetskog mesta u drugom upisnom roku.

Tehnološki fakultet u Leskovcu nudi 95 mesta, od toga 92 na budžetu.

Na Medicinskom fakultetu, gde su se ranije uglavnom sva mesta popunjavala u prvom roku, sada je ostalo 55 slobodnih mesta na budžetu i 88 samofinansirajućih. Na Mašinskom je ostalo 71 slobodno budžetsko mesto, a 67 na samofinansiranju.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu ima još 54 budžetskih mesta, a na Pedagoškom u Vranju 46.

Drugu šansu kandidatima daje i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja - ima 19 budžetskih i čak 100 mesta na samofinansiranju.

Na Filozofskom fakultetu nije ostalo mnogo mesta za one koji će studirati besplatno - 3 na filozofiji i 9 na istoriji. Ostalo je i 75 mesta za samofinansirajuće studente.

Tek 7 budžetskih mesta u septembarskom roku nudi Pravni fakultet.

Bez slobodnih mesta na budžetu u drugom upisnom roku su Građevinsko-arhitektonski, Ekonomski i Fakultet umetnosti.

Prijavljivanje kandidata za septembarski upisni rok biće 2, 3, 4. i 5. septembra, a prijemni će biti organizovani od 9 do 13. septembra.

Video: Počeo prijemni na Pravnom fakultetu, prijavilo se 1.310 kandidata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko

    29. jul 2024 | 07:00

    Jug se rapidno prazni i broj smerova i katedri na fakultetima mora to da prati i da se smanji. Deca se odmah posle srednje opravljaju u inostranstvo ili na stavljanje fasada i sl. Na elektronskom godinama gule oni koji ce posle toga u inostranstvo ili oni koji nisu svesni da ce im posle mnogo truda i teskih godina pocetna plata biti 700 evra, a kvadratni metar stana bar 2.5K. Mozda se uzdaju u licence posle faksa i onlajn rad za inostranstvo.

  • Jovan Momčilović

    22. jul 2024 | 17:03

    Kome trebaju diplome iz legla nepotizma i korupcije kad se za male pare može kupiti diplomabilo koje sorte a me gubi se vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA