On je pobednik Guče: Kao dečak došao vozom i imao samo jednu želju, sada je dokaz je da se snovi ostvaruju

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Inače, ovogodišnji, 63. po redu Dragačevski sabor trubača u Guči održaće se od 1. do 4. avgusta

Nastupiti na velikoj bini na Saboru trubača u Guči je san za sve one koji sviraju ovaj limeni instrument. Za njih ne postoji veća i prestižnija nagrada od one koja se uručuje u Dragačevu. Trubači se za taj nastup pripremaju ne samo mesecima, već čitav svoj život. Jedan od onih koji je uspeo da ostvari svoj san je i Bojan Ristić iz Vladičinog Hana, prva truba prošlogodišnjeg Sabora. Ove godine kao Prva truba Dragačeva, Ristić će imati čast da otvori ali i da zatvori ovogodišnji Sabor trubača u Guči. On će održati svoj koncert na glavnoj bini i pratiće ga 40 muzičara. Ipak, put do toga bio je težak i trnovit.

- Mene je otac kada sam imao sedam godina prvi put doveo u Guču. Sećam se da smo do Kraljeva i Čačka putovali vozom, a onda autobusom do Dragačeva. Tada sam video da pobednika, najboljeg trubača na ramenima nose kroz čitav grad i stvorila mi se želja da i mene jednog dana kao pobednika sabora pronesi ulicama Guče - kaže za RINU Bojan Ristic.

Ovogodišnji koncert u Guči biće dodatno emotivan, jer će po prvi put u prestonici trube zasvirati sa svojim ocem.

- Moj otac je svirao sa devet majstora trube. Svirao je bubanj sa Bobanom Markovićem, Mićom Petrovićem, Svetozarom Lazovićem, Radojkom Vitezovićem, Milovanom Baićem, Boškom Ostojićem, Stojenom Krstićem, Vidojem Filipovićem i Milijom MIlićem. Sada će svirati i sa desetim majstorom limenog instrumenta, sa svojim sinom. Sa glavne bine sviraćemo kolo koje će trajati oko 20 minuta - rekao je Bojan.

Da se ljubav prema limenom instrumentu prenosi sa kolena na koleno u porodici Ristića, pokazuje i Bojanov sin Bogdan, koji je takođe zavoleo trubu i nastaviće stopama svog oca i dede. Stoga će, kako ponosno kaže prva truba Guče, ubuduće njihov orkestar nositi naziv Bojana i Bogdana Ristića.

Inače, ovogodišnji, 63. po redu Dragačevski sabor trubača u Guči održaće se od 1. do 4. avgusta.

(Telegraf.rs)

Video: Kad truba raspali od ranog jutra: Prvomajska budilica prodefilovala Čačkom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA