Veselin otkrio šampiona u svom jatu golubova: "Pismonoše su čudo od ptica"

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

"Golubovi su pušteni ujutro u 5,20, a on je na krov čardaka u dvorištu sleteo tačno u 20,44 časova. Popravio je svoj rezultat", kaže ponosni vlasnik

Veselinu Gatiću, diplomiranom inženjeru poljoprivrede iz Očaga golubovi pismonoše oplemenjuju trenutke odmora. Više od stotinu lepotana, koliko trenutno ima, gaji sa velikom ljubavlju, a jedan ga je proteklog vikenda posebno obradovao.

U višegrupacijskom letu na stazi dugačkoj 572 kilometra od mesta Konispon u Albaniji Veselinov golub se kući vratio 24. od 609 koliko je pušteno na startu.

- Golubovi su pušteni ujutro u 5,20, a on je na krov čardaka u dvorištu sleteo tačno u 20,44 časova. Popravio je svoj rezultat. Prošli put se sa ovog leta vratio 40., a sada je postigao bolje vreme. Leteo je 619 metara u minuti iako su zbog ekstremno visoke temperature uslovi bili veoma teški - priča Veselin.

Na ovoj stazi prvi se kući vratio golub vlasnika iz Obrenovca koji je leteo duplo brže, 1153 metra u minuti. Veselin objašnjava da pismonoše mogu da lete i do 70 kilometara na sat i veruje da će lepotan iz njegovog jata treningom da napreduje i ostvaruje bolje rezultate.

- Mislim da sam otkrio budućeg šampiona. Mlad je, izlegao se prošle godine i osim što je dva puta leteo na stazama iz Albanije učestvovao je na kraćim iz Srbije i Makedonije - nastavlja Veselin i "otkriva" tajnu da se za dugoprugaše u jatu biraju golubovi koji kraća rastojanja preleću sporije.

Golubarstvo je Veselinu hobi, a osvajanje bodova na registrovanim letačkim stazama izazov koji pruža veliku radost.

- Pismonoše su čudo od ptica. Ma koliko daleko da su od kuće, oni će da se vrate. U tom iščekivanju kako vreme leta odmiče raste adrenalin, a kada se vrati i sleti u golubarnik uzbuđenje smenjuju neopisiva radost i ponos - rekao je Veselin sa osmehom zadovoljstva milujući svog lepotana kojeg u velikom jatu prepoznaje po atraktivnim sivim i crnim šarama na snežno belom perju.

(Telegraf.rs)

Video: Silovit grad potukao sela u okolini Gornjeg Milanovca: Haos od nevremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA