Međunarodni festival studentskih folklora: Gosti iz Slovačke i Kolumbije oduševili publiku u Hanu

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Prve festivalske večeri publici u Vladičinom Hanu predstavili su se gosti iz Slovačke i daleke Kolumbije, kao i domaćin KUD "Branislav Nušić"

U Nišu i još nekoliko gradova na jugoistoku Srbije počeo je danas 17. po redu Međunarodni festival studentskih folklora, koji će trajati do 19. jula.

Zahvaljujući saradnji KUD "Branislav Nušić" iz Vladičinog Hana i Studentskog kulturnog centra iz Niša, već 11 godina deo festivalskog programa dešava se i u Vladičinom Hanu.

Prve festivalske večeri publici u Vladičinom Hanu predstavili su se gosti iz Slovačke i daleke Kolumbije, kao i domaćin KUD "Branislav Nušić".

Folklorni ansambl "Šarišan" iz Prešova u Slovačkoj izveo je šaljivu i temperamentnu koreografiju o kovaču koji kada završi posao, malo se zabavlja uz piće sa svojim konjem, a potom isa devojkama i drugarima. Slovaci su pokazali i kako izvode kao ciganske igre.

Kolumbijska folklorna kulturna fondacija "Kali", predstavili su svoje raskošne ženske kostime, pokazavši igre i pesme koje su njihovi preci izvodili nakon radova na plantažama kafe.

Dečji ansambli domaćina izveli su igre iz Levča i Crne Trave, a prvi nastupni ansambl predstavio se igrama iz Vladičinog Hana.

Druge festivalske večeri, u Hanu će nastupiti Reprezentativna folklorna grupa "Čavdar" iz Pazardžika u Bugraskoj, kao i Pozorišna akademija "Šangaj", iz Kine.

Završne večeri u petak, publici će se predstaviti i Grupa narodnih igara "Forgatos Mako" iz Mađarske i Studentski ansambl igra i pesma "Katovic" iz Poljske.

Obe festivalske večeri svojim koreografijama predstaviće se i KUD "Branislav Nušić" iz Vladičinog Hana, koji sa svojom tradicijom postojanja od 42 godine, osvojenim priznanjima u zemlji inostranstvu, spada u najbolja folklorna društva u zemlji.

Nedavno su učestvovali i na Svesrpskom saboru u Beogradu.

(Telegraf/S.T.)

Video: Opsadno stanje u Loznici nakon ubistva policajca, za osumnjčenim se traga: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA