Nedeljko je zatekao savršenu građevinu na grani: Roj pčela nastanio se na drvetu, on će ih pustiti u košnicu

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Roj se prihvatio na grani jednog drveta, dimenzije 37x32 cm, sa sedam listova saća

Jedan pčelar u Šiđanima kraj Sombora naišao je na roj pčela koji se nastanio na grani drveta. Nedeljko je rojeve inače zaticao na mnogim neuobičajenim mestima, u odžacima, na fasadama, na granama... Odlučio je da roj pusti u svoju košnicu da bi nastavile da žive, piše Radio televizija Vojvodine.

Pčelar Nedeljko Buva naišao je na neobičnu pojavu. Naime, u dvorištu komšijske kuće primetio je, kako sam kaže, savršenu građevinu, koju su izgradile - ko drugi nego pčele. Roj se prihvatio na grani jednog drveta, dimenzije 37x32 cm, sa sedam listova saća.

"Ovaj roj smo primetili pre tri nedelje, a on je ovde sigurno već dva meseca. Formirao je vosak, ima 10, a možda i 15 kilograma, što voska, što legla, što meda", rekao je Nedeljko.

Retko koji pčelar odoli tome da roj na koji naiđe ne skine i ne smesti ga u košnicu.

"Pustiću ih u košnicu da nastave dalje da žive. Ovakav roj, kažu, mogao bi i da prezimi, ali ja to nisam video. Kažu da blagu zimu prežive i dočekaju proleće", kaže Nedeljko.

Već nekoliko puta Nedeljko je nailazio na rojeve na najrazličitijim mestima - u odžacima kuća, spolja na fasadama, na grani...

Pčelar Nedeljko ističe da su pčele zaštićene zakonom kao dragocena životinjska vrsta i zabranjeno ih je uništavati, kao i sve druge veličanstvene darove prirode.

(Telegraf.rs)

Video: Pojavio se pčelinjak na Novom Beogradu na drvetu: Građani iznenađeni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA