"Samo tuširanje i umivanje": Starije generacije u Srbiji jače i od 40°C! I kad imaju klimu, nerado je pale

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ovako su građani pričali da se rashlađuju

Tropske vrućine već nedeljama traju u Srbiji, a građani mahom navode da vrućine podnose teško i da im klima uređaji olakšavaju funkcionisanje u najtoplijim delovima dana, ali da su veliki problem tropske noći.

Građani Beograda navode da im vrućine teško padaju, da se kvase na gradskim fontanama i izbegavaju da borave na suncu u najtoplijem delu dana. Jedan građanin prestonice kazao je za Tanjug da je istreniran da podnosi vrućinu i da "nije tako strašno".

"Znači uđete malo tamo gde je manje toplo, pa onda izađete i tako funkcionišete", rekao je on i dodao da visoke temperature dobro podnosi, ali da su njegove omiljene temperature od minus pet do minus 20.

Kako kaže, klima uređaj je koristio dok mu nije "uništio" sinuse.

"Posle toga rado bih, ali odmah mi reaguju sinusu i posle toga, u stvari, čekam da ovo prođe", naveo je. Jedan sugrađanin rekao je da se trudi da kada ima slobodno vreme posećuje bazene i da planira da kasnije danas ode na Adu ciganliju.

"Trudim se da budem negde u hladu, da pijem što više vode kad su ovolike vrućine", kazao je on. Jedna Beograđanka kaže da se tokom vrućina rashlađuje na fontanama i gradskim česmama, i da bazene posećuje kada ima vremena.

"Klimu žena uključuje, ja sam protiv klime jer nije zdrava, da se ne lažemo. Samo tuširanje, umivanje", naveo je on.

Još jedan građanin Beograda kazao je da se trudi da izbegava sunce u najtoplijem delu dana, ali da zbog obaveza često nije u mogućnosti da to poštuje. Kako navodi, dva do tri puta nedeljno posećuje gradske bazene a klima uređaj koristi konstantno i da to - nije dobro.

"Od jutros i grlo, nos, ali šta da se radi", rekao je on.

Jedan sagovornik, koji živi u Kanadi a ovde boravi trenutno, rekao je da se tokom dana trudi da bude u hladu ili u klimatizovanim prostorima.

"Juče smo se vozili autobusom, koji ide do aerodroma, radila je klima ali nije mogla ništa protiv 42 stepena napolju, tako smo se u sauni lepo proveli", rekao je on za Tanjug.

Građani Niša kažu da takođe se žale na visoke temperature i navode da im utiču na san, ishranu ali i na psihu. Jedna sugrađanka kaže da vrućine utiču i na psihu i da teško radi, noću se teže spava jer su tropske noći

"Nosim vodu svuda sa sobom", rekla je jedna građanka Niša.

Jedan sugrađanin je, ipak, istakao da obožava vrućine i da mu visoke temperature ne smetaju. Građanka Niša navodi da najviše vremena provodi pod klimom i izbegava da izlazi iz kuće osim kada ide na posao. Jedan sugrađanin kazao je da visoke temperature jako teško podnosi, a kako je izjavu za Tanjug dao ispred Doma zdravlja, naveo je da to pokazuje da se ne oseća najbolje.

Građani još navode da velike vrućine utiču na san i na ishranu. Jedna sugrađanka navela je da noću ne može da spava od vrućine, a da se tokom dana krije gde god može. U Čačku su građani takođe navodili da teško podnose vrućine, mada je nekoliko njih za Tanjug reklo da po visokim temperaturama ipak može da funkcioniše normalno i da se rashladi.

Jedna građanka kazala je da se preko dana uglavnom nalazi u klimatizovanim objektima i da ne provodi previše vremena na suncu jer zna da "ošamuti". Jedan sugrađanin kazao je da u suštini voli leto, ali da su ove teperature previsoke.

"Rashlađujem se kao svi ostali, klima, tečnost i to je to", rekao je on.

Građanka Čačka rekla je za Tanjug da klimu koristi ali da se zbog problema sa sinusima pribojava, stoga pazi da razlika u temperaturi ne bude isuviše visoka.

"Sad je klima neophodna, s obzirom na visoke dnevne temperature ali koliko smo videli i u toku noći su visoke temperature i bez klime se jednostavno ne može", kazala je ona.

Njena sugrađanka, međutim, navodi da joj visoke temperature ne smetaju, da je stalno u pokretu.

"Stvarno mi ne smeta ništa i na 50 stepeni. Rashladim se, uđem u bazen sa malo hladnijom vodom, okupam se, izađem i idem dalje", navodi ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA