Vrelina iz Sahare nad Srbijom i Evropom: Mapa otkriva gde je najekstremnija situacija (FOTO)

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Već duže od 10 dana temperature u Srbiji su ekstremno visoke

Srbija i jugoistok Evrope već duže od 10 dana nalaze se na udaru vrele vazdušne mase sa severa Afrike, poreklom iz Sahare. Ona je do našeg područja dospeo preko Mediterana.

Već duže od 10 dana temperature u Srbiji su ekstremno visoke, a u poslednjih 6 dana sve vreme u centralnim i jugoistočnim delovima zemlje prelaze 40°C.

U sredu je maksimalna temperatura dostigla 42°C i to je najviša temperatura poslednjih godina u Srbiji.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Temperatura je i u Beogradu ove nedelje dostigla 40°C.

Pored vrelih dana, severni i urbani predeli Srbije i Beograd su i na udaru tropskih noći, uz minimalne noćne temperature iznad 20°C, a u Beogradu se noćima ne spušta ispod 27°C.

Nije vrelo samo u Srbiji, već na celom potezu od juga Italije i Grčke preko Jadrana, BiH, Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Moldavije do Ukrajine.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Pored Srbije, temperature od 42°C beleže se i u Bugarskoj, Makedoniji, BiH i Grčkoj, dok je 41°C dostigla u Rumuniji i Mađarskoj, 40°C u Moldaviji i Ukrajini.

Vrućina visoke temperature toplotni talas Foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda

Ove temperature su i za 10 do 15 stepeni širom jugoistočne Evrope više od proseka za najtopliji deo godine.

Prosečene maksimalne temperature u Srbiji za ovaj deo godine su od 27-28 do 31-32°C.

Tropski talas Foto: Shutterstock

I dok jug, jugoistok i deo centralne i istočne Evrope gore, vrlo sveža vazdušna masa sa severa i sa Atlantika preplavila je celu zapadnu Evrope, sve do oblasti Alpa, pa su temperature prethodnih dana uz kišovito vreme u tim predelima bile prave jesenje.

Na liniji razgraničenja vrelog vazduha sa juga i hladnoh sa severozapada, dolazilo je do stvaranja jakih grmljavinskih oluja i obilnih padavina, dok su u Srbiji i našem regionu grmljavinske oluje bile unutar vrele vazdušne mase.

Dakle, temperature koje se ovih dana mere širom Srbije i Evrope, nisu neuobičajena pojava u ovom delu godine. Takve temperature merene su i u našoj dalekoj prošlosti, bar to pokazuju istorijski podaci.

Ali, ono što zabranjiva, jeste koliko dugo traju periodi sa visokim temperaturama, osim da su takvi toplotni talasi sada mnogi duži, a isto tako su i sve češči i javljaju se po nekoliko puta u toku leta i godine, a što se svakako može pripisati kilmatskim promenama.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA