Evo gde možete naći spas od vrućine u Srbiji: U ovim delovima zemlje temperatura ne prelazi 30°C!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ovih dana beleže se najviše temperature poslednjih godina

Nastavlja se vreo toplotni talas u Srbiji. Traje duže od 10 dana, a već 4. dan zaredom temperature u Srbiji dostižu i prelaze 40°C. Najvreliji su predeli u centralnim, severoistočnim i jugoistočnim predelima Srbije, a Ćuprija četvrti dan zaredom meri 41°C.

Danas je i u Beogradu temperatura dostigla 40°C, ali postoje i delovi zemlje koji tokom ovog toplotnog talasa imaju veoma ugodne temperature vazduha.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Srbija meri najviše temperature poslednjih godina, ali nije ugrožen apsolutni maksimum. On je zabeležen 24. jula 2007. kada je temperatura u Smederevskoj Palanci dostigla 44,9°C, što je najviša ikada izmerena temperatura u Srbiji, odnosno otkad postoje merenja.

Današnji dan najtopliji je dan u Srbiji od početka ove godine i jedan od najtoplijih poslednjih godina.

Nisu visoke samo dnevne temperature, koje su za deset stepeni više od uobičajenog proseka, već su i veoma tople noći.

U mnogim urbanim sredinama noći su tropski tople, jer se minimalne temperature ne spuštaju ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C, a u Vršcu zbog fenskog efekta košave, temperatura 48 sati nije opadala ispod 30°C.

I dok Srbija gori, postoje delovi zemlje koji tokom ovog toplotnog talasa imaju veoma ugodne temperature vazduha.

Reč je o gradovima u južnim, centralnim, zapadnim i istočnim predelima zemlje gde se noći minimalne temperature kreću od 15 do 20°C. Ipak, dani su i u ovim predelima vreli, uz temperature i do 39-40°C.

Ukoliko biste spas od vrućina potražili i tokom dana, morali biste put planinskih predela iznad 1300 metara nadmorske visine.

Samo iznad ovih nadmorskih visina temperatura vazduha ni tokom najtoplijeg dela dana ne prelazi 30°C, pa tako svi koji borave na planinama poput Zlatara, Kopaonika, Golije i drugim planinama sličnih visina mere oko 25°C.

Maksimalna temperatura na Kopaoniku danas je dostigla 26°C, a reč je o nadmorskoj visini iznad 1700 metara.

Iako je temperatura na Kopaoniku jedina među mernim stanicama ispod 30°C, čak su i vrednosti na ovoj našoj planini više za osam stepeni od proseka za jul.

Kopaonik otvaranje letnje sezone Foto: TANJUG/ Aleksandar Nićiforović/ bg

Još ugodnije je na planinama iznad 2000 metara, uz maksimalne temperature oko 20°C.

Sjenica i centar Zlatibora nalaze se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, a temperature već daninama dostižu i 32°C. I dok se noću minimalna temperatura u Sjenici spusti na 14-15°C, Zlatibor je zabeležio nekoliko tropskih noći, uz minimalne temperature iznad 20°C.

Zlatar Foto: Ustupljene fotografije/Nada Stojčević

Sve u svemu, najveći spas od vrućina i ovog toplotnog talasa, možete potražiti na jugozapadu Srbije, kao i na svim planinama iznad 1000 metara nadmorske visine, gde su temperature bar za 10 stepeni niže od onih u gradovima u niziji.

Planinska klima Srbije pored toga što ovih dana pruža i više nego ugodne temperature vazduha, često nakon vedrog dela dana, kasnije posle podne uslovljava i razvoj konvektivne oblačnosti usled uticaja orografije, što uslovljava i pljuskove sa grmljavinom, a što predstavlja dodatno osveženje tokom ovih i više nego vrelih dana.

(Telegraf.rs)

Video: Zbog 1 aparata koji svi koristimo može da bukne ceo stan! Važan apel vatrogasne jedinice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA