Najezda buba u Srbiji! Klima se menja, tu su i nove vrste: Profesor Biološkog fakulteta pomenuo i stonoge

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 5

Nije neobična pojava buba u ovom periodu, kaže profesor

Profesor Bojan Mitić sa Biološkog fakulteta u Beogradu rekao je danas da pojava određenih insekata u ovom periodu nije neobična, jer se klima menja i pojavljuju se nove vrste buba i dodaje da uglavnom nisu opasne po zdravlje ljudi i da ukoliko želimo da ih izbegnemo potrebno je da vodimo računa o higijeni u kući ili stanu i da se ne ostavlja hrana na otvorenom.

Međutim, Mitić je rekao za Tanjug da je pojava kućne stonoge, na koju se građani u poslednje vreme često žale neobična čak i za njih.

"Ovo je jedina vrsta koja živi u Evropi, ne samo u Evropi nego na severnoj zemljinoj hemisferi. Uglavnom žive u tropskim i subtropskim, ali se proširila i na mediteran, po Evropi, Severnoj Americi, Aziji i idealno brzo se prilagođava kućnim uslovima. Izgleda atipično, čak i za stonoge. Ima petnaest pari nogu za hodanje, veoma dugih nogu, zbog čega su neobično brze. Mogu se kretati skoro pola metra u sekundi. Osim što imaju duge noge, koje veoma lako otpadaju, veoma su krhke građe i zbog toga su teške za proučavanje", objašnjava Mitić.

Kako je Mitić rekao, potpuno su bezbedne, odnosno nisu opasne ni za ljude, ni za domaće životinje i kućne ljubimce.

"Sa druge strane veoma su korisne, jer se upravo hrane svim onim neprijatnim insektima i paukovima kakve imamo u svojim domovima", dodaje on. Mitić je naveo da se pored kućnih stonoga, javljaju i smrdibude, ali da ih je u poslednje vreme manje.

"Svi ti insekti su uglavnom mali i njihov otrov ne utiče na zdravlje ljudi", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biba

    16. jul 2024 | 15:19

    Dragi profesore niste za sve u pravu.Mene je u novembru , u sred noci oko 3,u krevetu na spavanju, ujela stonoga za ivicu usne. Taj razarajuci bol usne i pola lica ne mogu ni da opisem. Znam da je stonoga jer sam je ubijenu sa pola nogu nasla pored jastuka,jer sam se u snu sigurno tako trgla da sam je i ubila. Morala sam da zovem i hitnu pomoc, usna je bas bila natekla. Tri dana sam imala problem. Tako da stonoge i nisu bas tako bezopasne, ako svojim otrovom ubije buba svabu ili buba rusa, znate li kako je na licu??

  • Nefil

    16. jul 2024 | 17:20

    Zašto se ne tretiraju komarci u ovim gotovo tropskim uslovima?

  • Gile

    16. jul 2024 | 16:06

    Imao sam prilike da se susretnem sa ovom vrstom stonoge koja je toliko brza da je jako tesko uhvatiti,takodje primetio sam i neke nove vrste muva kojih nekada nije bilo na ovim prostorima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA