"Nismo previše plodna vrsta, nažalost" Milatović iz KC Vojvodina: Važno je da poznajemo biologiju

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kako Milatović navodi kada se priča o odlaganju roditeljstva parovi se sete svih tih nebitnih razloga

Doc. dr Stevan Milatović iz Kliničkog centra Vojvodine, specijalista iz oblasti ginekologije i akušerstva, na drugom panelu "Uvek je pravo vreme" govorio je o brzini postavaljanja diganoze kod parova koji se suočavaju sa problemima začeća.

Milatović iz Centra za VTO u UKC Vojvodina istakao je da će nakon današnje konferencije ključna poruka biti "javite se na vreme".

"Imamo infrastrukturu kadra, izedukovali smo brojne lekare i sad nam i to podizanje svesti postaje najbitnija komponenta".

"Danas se u Evropi rađa blizu 30, mi u Srbiji smo se povećali na 28 godina", dodaje doktor.

Kako Milatović navodi kada se priča o odlaganju roditeljstva parovi se sete svih tih nebitnih razloga.

"Pacijentkinja koja nam i sa 40 plus uđe u ordinaciju mi njoj i tada kažemo "I sada je pravo vreme", vođeni onim "rodilo se valja ga ljuljati". Ali je pitanje sa koliko muke, truda i uspešnosti ćemo doći do toga. I niko od njih se ne seća svega onoga što je delovalo drastično i dramatično pre 15 godina zbog čega su odlagale", priča.

Ono što je takođe izuzetno važno jeste, navodi doktor, da poznajemo biologiju, jer, nažalost, nismo previše plodna vrsta.

"Oko 20% u idealnim okolnostima, kad smo najplodniji, najzdraviji, najmlađi, 20-25% nam je šansa da zatrudnimo", otkriva Milatović.

Govoreći o putu koji parovi prolaze u borbi za potmostvo, a u koji su uključeni i oni kao lekari, doktor Milatović ističe da nisu svemogući, ali da ako znaju da su na svakom segmentu dali sve od sebe, mogu mirne duše da čekaju ishod.

"Nekad volimo i taj koncept da njihov život što manje trpi, jer se mčesto susrećemo sa tim da ljudi kažu "već se deset godina borim, nemam više snage", i onda ja pitam pa dobro koliko je do sad bilo vantelesnih 5, 10? A oni kažu "Tek smo na drugoj", e tu je veliki pitanje, zašto smo u 10 godina borbe došli tek do druge vantelesne", priča on.

Kao dominatorni uzrok steriliteta, iz istraživanja koje je rađeno, izdvojen je muški na 42,35%, zatim tubarni na 23,71%.

"Prosečno trajanje infertiliteta u našem tom uzroku bilo je preko 6 godina, dok ne dođu do vantelesne", zaključio je on.

Opreznost važna

Moramo biti jako oprezni sa manipulacijom podataka, poručuje doktor Stevan Milatović na pitanje ,,kakva je statistika u Vojvodini".

"Šta je to što su biološke okolnosti i šta je to što mi eventualno možemo da učinimo. O biološkim okolnostima idu godine pa 100 mesta prazno", dodaje Milatović.

Pojašnjava i da pacijenti dok ne prođu par puta, nisu emotivno spremni da razmišljaju o VTO.

Velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održava se danas u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj smo okupili najbolje stručnjake iz ove oblasti.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Konferencija je podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govoriće o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac donosi nam najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok će embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", izneti isvoja iskustva iz prakse i odgovoriti na mnoga stručna pitanja.

Moderator prvog panela je Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik zdravlja u Telegraf Media Group.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, donose nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te će predočiti zašto je važno javiti se na vreme.

Moderator drugog panela je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

Podsetimo, država plaća neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece.Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete. Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika u Srbiji.

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka. Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Konferenciju možete pratiti na OVOM linku.

(Telegraf.rs)

Video: Velika konferencija o VTO "Put do novog života", prvi panel: Zajedno da nas bude više

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA