Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš otkrio: Ove godine su fiziološki limit za zatrudnjivanje

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Doc. dr Dejan Mitić  istakao je da prema podatku iz 2004. godine 18 odsto parova ima problem sa začećem

Drugi panel "Uvek je pravo vreme ", u okviru velike konferencije "Put do novog života", pružiće odgovore, od naših stručnjaka, na pitanje kada je pravo vreme da se žena, odnosno par, javi lekaru. Direktor klinike za ginekologije i akušerstvo UKC Niš doc. dr Dejan Mitić otvorio je ovaj panel i govorio o tome šta je to infertilitet.

Najveći reprodukcioni potencijal je oko 25 godine, a onda lagano opada. Prosečna starosno doba za rađanje u zadnjih 20 godina se povećalo sa 27 na 29.3 godine.

"1970. godine u Americi je svaka stota žena je prvi put rađala a imala više od 35 godina, 2006. godine već je svaka 12 žena imala više od 35 godina. Iste godine, u Australiji 22 procenta koje su prvi put rađale, imale su više od 35 godina. Znači ta tendecija ka odloženom materinstvu definitivno ide napred. Sada možemo da kažemo da svaka 4 žena ima više od 35 godina u trenutku kada rađa po prvi put", kaže Mitić.

Doc. dr Dejan Mitić  istakao je da prema podatku iz 2004. godine 18 odsto parova ima problem sa začećem.

"Od 2002. godine do 2012. godine vidimo da od 78.000 godišnje se smanjio broj na 67.000 godišnje i to jeste veliki problem", poručuje doktor.

Zbog svih promena u kvalitetu i kvantitetu oocita medicina ima jednu, kako doktor navodi, divnu metodu, a to je donacija oocita. Ona može da se radi kada je prevremena ovarijalna insuficijencija u određenim godinama, kada je fiziološka menopauza u godinama preko itd. A koji je to fiziološki limit kada je zatrudnjivanje u pitanju doktor odgovara:

"Kada treba da kažemo da su godine repektabilne? Opasnost po zdravlje majke postoji ako su tu pridružene bolesti, moramo da imamo u vidu i da je skraćeni period roditeljstva veoma bitan, jer nije isto u 45 i 55 godina dobiti dete. Naš cilj je dobiti ga i što duže biti sa njim, tako da je 55 godina fiziološki limit, ali ne postoji definitivan medicinski razlog za isključivanje ovih žena iz postupka zatrudnjivanja ukoliko su samo godine života problem", kazao je.

Velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održava se danas u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj smo okupili najbolje stručnjake iz ove oblasti.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Konferencija je podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govoriće o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac donosi nam najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok će embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", izneti isvoja iskustva iz prakse i odgovoriti na mnoga stručna pitanja.

Moderator prvog panela je Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik zdravlja u Telegraf Media Group.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, donose nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te će predočiti zašto je važno javiti se na vreme.

Moderator drugog panela je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

Podsetimo, država plaća neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece.Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete. Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika u Srbiji.

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka. Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Konferenciju možete pratiti na OVOM linku.

(Telegraf.rs)

Video: Lončar: Ovo je borba za budućnost! Velika konferencija o VTO "Put do novog života"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA