Embriolog Ana Jeremić: Muški sterilitet u porastu u Srbiji

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Postoje neke stvari koje su nerešive i gde je jedino rešenje donacija, kad postoje mutacije u ključnim genima koji regulišu incijialnu fazu spermatogeneze

Klinički embriolog Ana Jeremić istakla je da ne treba zanemariti sve one važne stvari i promene koje su se desile, te vidove podrške. Što se tiče muškaraca, to je vrlo heterogeno. Uzroka ima više, poručuje Jeremić.

"Gledajući spermogame u prethodnim godinama, da su oni sve lošiji i to nije samo iz našeg ugla, prateći objave Svetske zdravstvene organizacije oni se samo snižavaju, prosto se prilagođavaju trenutnoj situaciji. Postoje neke stvari koje su nerešive i gde je jedino rešenje donacija, kad postoje mutacije u ključnim genima koji regulišu incijialnu fazu spermatogeneze. U tim slučajevima je donacija jedino rešenje i mi radimo svi sa takvim parovima. Sve ostalo, od infekcija, proširenih vena, hormonskog disbalansa, u okviru lečenja steriliteta nam trebaju i lekari iz drugih specijalizacija", priča embriolog.

Embriolog Ana Jeremić ukazala je i na bitnu izmenu, koja sada omogućava muškarcima sa zamrznutim spermatozoidima da uđu u proces.

"Muškarci koji nisu imali spermatozoide u ejakulatu, nisu uošte mogli da prođu komisiju i nisu imali pravo na pokušaje. Danas ako imaju potvrdu da imaju negde zamrznute spermatozoide, imaju identična prava. Muškarci za razliku od nekad su više saradljiviji, ali tačno je da je muški sterilitet u porastu", rekla je Jeremić.

VTO Kzš Telegraf Foto: Nikola Anđić

Neograničen broj zamrzavanja embriona

Republika Srbija plaća neograničeno zamrzavanje embriona za dobijanje prvog deteta i kriomebriotransfere, a za drugo dete neograničeno zamrzavanje sa tri krioembriotansfera.

"Mislim da smo 2018. godine krenuli sa besplatnim zamrzavanjem i kriotransferima", priča embriolog Ana Jeremić.

Na pitanje da li se smanjuje kvalitet zamrznutog embriona, Jeremić ističe da to nije slučaj.

Embriolog naglašava i da se budi svest kod pacijentkinja, te da se ranije javljaju.

"Do 35 godine, nakon godinu od nezaštićenih odnosa treba da se jave, a kada je starija, pričamo o pola godine. To ne znači da će pod obavezno ući u vantelesnu, već sledi ispitivanje. Mogu da primetim da se u poslednje vreme mnogo više priča o tome, budi se svest pacijentkinja, pa se ipak možda malo ranije javljaju, nije sramota više reći da imate problem..."

Velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održava se danas u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj smo okupili najbolje stručnjake iz ove oblasti.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Konferencija je podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govoriće o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac donosi nam najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok će embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", izneti isvoja iskustva iz prakse i odgovoriti na mnoga stručna pitanja.

Moderator prvog panela je Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik zdravlja u Telegraf Media Group.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, donose nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te će predočiti zašto je važno javiti se na vreme.

Moderator drugog panela je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

Podsetimo, država plaća neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece.Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete. Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika u Srbiji.

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka. Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Konferenciju možete pratiti na OVOM linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EE

    16. jul 2024 | 12:29

    Posledice korone, bombardovanja,stalnog zaprašivanja iz vazduha....

  • Realno

    16. jul 2024 | 12:18

    Zasto nas ubijate sa otpad hranom? Samo meso kakvo uvozimo zeleno i crno. Kako vas nije sramota. Veterinar sa granice vrati hladnjacu,odmah se usijaju telefoni da se pusti. Ako nece odmah otkaz. Sram vas bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA