Sazdanović: "Prvi apel Registar, drugi apel na vreme"

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

On je istakao da je u prvoj polovini 2024. godine primećena depresija, odnosno pad kliničkih trudnoća te se sa 34% i 32%, koliko je bilo zabeležno prethodne tri godine, spalo na 26,8%.

Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac istakao je na prvom panelu na velikoj konferenciju "Put do novog života" da imamo sve starije i starije žene.

"Prvi apel Registar, drugi apel na vreme. To je sve ozbiljan, civilizacijski problem svugde u Evropi", naglašava Sazdanović.

Prema tome moramo da bude puni anticipacije događaja i da predvidimo šta nas čeka.

On je istakao da je u prvoj polovini 2024. godine primećena depresija, odnosno pad kliničkih trudnoća te se sa 34% i 32%, koliko je bilo zabeležno prethodne tri godine, spalo na 26,8%.

Profesor Sazdanović napomenuo je i koji su to problemi sa kojima se žene susreću.

"Lično mislim da su, iz iskustva, Ešovi kriterijumi strogi. Svi mi koji smo u ovom poslu imali smo porođaje sa ženama koje po Ešovim standardima uopšte ne bi smeli da budu u proceduri. To znači da ste prema jednoj grupi žena postali diskriminatorski. Ključna stvar su godine, kada sklonimo donacije, na 29 embriotransfera smo imali nula kliničkih trudnoća. Nismo mi bogovi. To podrazumeva da odmah budemo svesni da postoje prirodne granice, reprodukcija je definisana kako kod koje pacijenktinje njenim genetskim materijalom i zato hvala bogu postoje donacije. Kada ih uključimo u toj osetljivoj grupi, 43,44, i 45 ima uspeha. Moramo da budemo vrlo pametni da tim ženama treba pomoći da ostvare potomstvo, ali im isto staviti do znanja da je mnogo brže i lakše sa darovanim ocitima, nego sa sopstvenim. Da ih poštedimo neverovatnog, emotivnog, psihičkog i fizičkog stresa", istakao je i dodao.

"Stvar je vrlo jednostavna, vrlo individualan pristup, otvoren razgovor sa parom, ali svi imamo zajednički cilj: kako da dođemo do potomstva".

Velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održava se danas u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj smo okupili najbolje stručnjake iz ove oblasti.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Konferencija je podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govoriće o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac donosi nam najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok će embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", izneti isvoja iskustva iz prakse i odgovoriti na mnoga stručna pitanja.

Moderator prvog panela je Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik zdravlja u Telegraf Media Group.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, donose nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te će predočiti zašto je važno javiti se na vreme.

Moderator drugog panela je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

Podsetimo, država plaća neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece.Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete. Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika u Srbiji.

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka. Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Konferenciju možete pratiti na OVOM linku.

(Telegraf.rs)

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA