Novosađanka bila na meti najopasnije meduze, na rukama i dalje opekotine: Njihov "ubod" nije nimalo naivan

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Na svu sreću spasioci na plaži odmah su pritrčali i pružili pomoći ovoj ženi

Prelepa Simona iz Novog Sada uživala je u svom odmoru na Azurnoj obali, u mestu pored Nice, Cap Ferret. Plivajući u moru nije ni slutila da će se naći na meti jednog od opasnijih morskih stvorenja - ljubičaste meduze. Kako je za Telegraf.rs opisala, sve se desilo u sekundi, a posledice su se odmah pojavile.

"Opekla me je ljubičasta meduza, koja važi za baš bolnu. Desilo se u sekundi i dok sam isplivala već se stvorio otok i crvenilo", počela je svoju ispovest Novosađanka.

Na svu sreću spasioci na plaži odmah su pritrčali i pružili pomoći ovoj ženi.

"Namazali su mi dva puta kremu. Nisam smela taj dan na sunce, ni na kupanje", priča naša sagovornica.

Prvi susret sa ljubičastom meduzom bio je veoma neprijatan za Simonu, a bol se, kako nam je otkrila, nastavila i sutradan.

"Bolelo je i sutradan, ali manje i peklo je još nekoliko dana. Sada užasno svrbi, i dalje postoji otok i crvenilo, ali ne boli", objasnila nam je ona.

Nakon svega Simona se samo boji da joj na rukama ne ostanu ožiljci od opekotina.

Jedna od najopasnijih vrsta na Mediteranu

Ljubičasta meduza, jedna od najopasnijih vrsta na Mediteranu zbog jakog neurotoksina koji ima, a koji se prenosi ubodom.

Opekotina ovih meduza je veoma bolna. Ukoliko kontakt sa njima, pošto se pojavljuju u jatima, obuhvati više od polovine tela, tada je neophodna hospitalizacija.

Ispuštaju neurotoksine, pa se na koži javljaju otoci, bolne opekotine i osip, a kod onih sa povišenom osetljivošću može doći i do kardioloških problema, tahikardije, pada pritiska, jake glavobolje, dijareje, bronhijalnog spazma, gušenja i povraćanja.

Sada je učestalo njihovo pojavljivanje zbog promene klimatskih uslova i porasta temperature mora, a ranije se viđala u intervanilima od po nekih 10 godina.

Pomaže ova krema

Kada vas opeče meduza, bilo koja, najpre je treba skinuti ako je ostala na koži, i na obali odmah ožareno mesto dobro istrljati peskom kružnim pokretima da bi se otklonile zaostale žarulje. Onda isprati dobro morskom vodom, pa namazati grčki lek “fenystil” kremu. Ponavljajte mazanje kreme. Može se popiti i tableta antihistaminika.

Ukoliko se jave bilo kakve tegobe osim svraba i žarenja odmah posetite lekara.

Saveti za prvu pomoć pri ujedu meduze:

1. Pažljivo operite iritirano mesto morskom vodom, bez trljanja mesta uboda.

2. Ako ste u mogućnosti, nanesite mešavinu morske vode i sode bikarbone (1:1) na dva minuta da biste zaustavili dalje lučenje otrova iz mogućih ostataka ćelija pipaka koji su ostali na koži.

3. Koristite plastičnu bankovnu karticu ili nešto slično (samo ne rukama) da uklonite ostatke mešavine sode bikarbone.

4. Stavite led na ubod od pet do petnaest minuta. Led ili čak ledeno bezalkoholno piće, treba da bude u torbi ili drugom omotu, kao što je krpa ili majica.

5. Proverite da li je bol popustio i po potrebi ponovo stavite led na još pet do petnaest minuta. Ako bol potraje, konsultujte lekara ili farmaceuta da vam propiše lekove protiv bolova ili antiinflamatorne kreme.

6. Čvrsto umotajte mesto uboda zavojima, NE koristite sirće, BEZ sveže vode, BEZ alkohola, BEZ amonijaka i NIKAKO ne stavljajte ljudski urin na mesto uboda opekotine, što se neretko primenjuje).

(Telegraf.rs)

Video: Da li biste se usudili da zaplivate sa ovim "smrtonosnim" bićima: Jezero meduza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Puz

    17. jul 2024 | 09:04

    Da je opasna - jeste, da je najopasnija - moguce na Sredozemnom moru ali u svetu svakako nije. Oprecna su misljenja da li je otrovnija morska osa ili maleni kao palac veliki Irukandzi. Sumnja se da je ovaj drugi bio zasluzan za stotine neobjasnjivih smrti jer nigde u blizini nisu tada primecene meduze, dok ga slucajno nisu ulovili u neku gustu mrezu. Uglavnom od ove dve vrste cesto je smrt gotovo trenutna, usled srcanog udara koji otrov izazove

  • Dux

    17. jul 2024 | 00:00

    Ta ljubicasta je bas opasna. Mene je dohvatila za nogu, jak i ostar bol. A cerku preko stomaka. I dan danas ima oziljak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA