VTO Kzš Telegraf Foto: Nikola Anđić

Završena velika konferencija o VTO "Put do novog života": Naši najbolji stručnjaci odgovorili na sva pitanja

 
I. A.
I. A.
 
 ≫ 
  • 1

Velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održana je danas u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj smo okupili najbolje stručnjake iz ove oblasti.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovorili su naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar dao je uvodnu reč i prošao je kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali je otkrio i koje nam novine stižu.

Konferencija je bila podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govorio jr Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac doneo je najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok je embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", iznela isvoja iskustva iz prakse i odgovorila na mnoga stručna pitanja.

Moderator prvog panela bila je Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik zdravlja u Telegraf Media Group.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, doneli su nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te su predočili zašto je važno javiti se na vreme.

Moderator drugog panela bila je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

Podsetimo, država plaća neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece.Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete. Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika u Srbiji.

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka. Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom.

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete).

Činjenice

  • Velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održava se danas u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara
  • Konferencija je podeljena na dva panela: "Zajedno - da nas bude više!" i "Uvek je pravo vreme!"
  • Na konferenciji učestvuju najbolji stručnjaci iz ove oblasti
Najnovije
10:50

Lončar: Svi znamo da nam je to problem koji se teško rešava

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se u uvodnoj reči prvenstveno zahvalio na organizaciji i izabranoj temi, koju smatra neizemerno važnom za našu državu.

"Prvo želim da vam se zahvalim neizmerno na organizaciji i što ste izabrali ovu temu i uložili rada i truda i da se čuje ono što se radi u Srbiji. Svi znamo da nam je to problem koji se teško rešava i da sve ono što radi država Srbija, putevi, bolnice, nova radna mesta ništa nam neće značiti ako ne bude imao ko da živi tu, da to koristi i drago mi je da ste to sagledali i da jednostavno želite da skrenete pažnju na neke stvari koje država radi da bi došli do tog cilja", rekao je Lončar.

VTO Kzš Telegraf Foto: Nikola Anđić
14:02

Ivana Anđelković: Ovo je samo početak, nadam se da ćemo se videti na jesen

Ivana Anđelković, projekt menadžer za zdravstvo i urednik zdravlja u Telegraf Media Group u odjavnom obraćanju zahvalila se svima na prisustvu, panelistima, Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru, pa najavila sledeći susret.

"Ovo je samo početak, nastavićemo sa ovakvim konferencijama i nadam se da ćemo se uskoro videti, već na jesen".

VTO KZŠ Telegraf Foto: Milena Đorđević
13:57

Završne poruke doktora

Na pitanje urednice E-Klinike koje su završne poruke za kraj, doktori su istakli sledeće:

"Upornost", poručio je doktor Dejan Mitić dok se doktor Milatović nadovezao:

"Nada uvek postoji i rešenja će uvek biti".

Doktor Davor Živković naglasio je da je problem steriliteta izuzetno težak problem koji često razumeju samo parovi i doktor koji pokušavaju da im taj problem reše.

"Ukoliko postoji mogućnost spontane trudnoće, volimo da kažemo: vi ste na jednom  koloseku sami, na drugom ste sa nama i svi želimo da dođemo do zajedničklog cilja".

13:52

"Da nijedna žena ne kaže ja se nisam ostvarila kao majka"

"Da nijedna žena ne kaže ja se nisam ostvarila kao majka, a nisam ni pokušala. E to su onda tragedije", poručio je doktor iz Vojvodine i istakao šta danas čini uspešnost:

- Legislativni okvir;

- Politika finansiranja;

- Promocija rađanja;

- Obim dostupnosti;

- I ključno, kaže doktor, socijalna dostupnost.

13:41

Gde smo mi u Evropi?

Doktor Davor Živković iz Zdravstvenog centra Valjevo poručio je da je vantelesna oplodnja počela da se radi i 2012. godine, ali sama ideja je nastala još 2002. godine.

"Svi mi vidimo da ove cifre govore da mi moramo još više da se trudimo, a da će parova svakako biti".

Moramo biti jako oprezni sa manipulacijom podataka, poručuje doktor Stevan Milatović na pitanje ,,kakva je statistika u Vojvodini".

"Šta je to što su biološke okolnosti i šta je to što mi eventualno možemo da učinimo. O biološkim okolnostima idu godine pa 100 mesta prazno", dodaje Milatović.

Pojašnjava i da pacijenti dok ne prođu par puta, nisu emotivno spremni da razmišljaju o VTO.

"Stopa kliničkih trudnoća nam je išlo čak i do 37 odsto, stopa porođaja oko 28 odsto po započetom ciklusu što su u nivou i blago iznad evropskog proseka", pojašnjava doktor.

VTO kzš Telegraf Foto: Milena Đorđevič
13:14

Povećava se starost porodilja, prvo dete sa 28 godina

Na pitanje ,,Koliko je važna brzina postavljanja dijagnoze kod parova koji se suočavaju sa problemima začeća?", doktor Stevan Milatović iz Centra za VTO u UKC Vojvodina istakao je da će nakon današnje konferencije ključna poruka biti ,,javite se na vreme".

"Imamo infrastrukturu kadra, izedukovali smo brojne lekare i sad nam i to podizanje svesti postaje najbitnija komponenta".

"Danas se u Evropi rađa blizu 30, mi u Srbiji smo se povećali na 28 godina", dodaje doktor.

VTO kzš Telegraf Foto: Milena Đorđevič
12:54

Kako godine života utiču na postupak VTO?

Doc. dr Dejan Mitić UKC Niš,  direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo istakao je da prema podatku iz 2004. godine 18 odsto parova ima problem sa začećem.

"Od 2002. godine do 2012. godine vidimo da od 78.000 godišnje se smanjio broj na 67.000 godišnje i to jeste veliki problem", poručuje doktor.

Prosečno starosno doba za rađanje u zadnjih 20 godina se povećalo sa 27 na 29,3 godine.

"1970. godine u Americi je svaka stota žena je prvi put rađala a imala više od 35 godina, 2006. godine već je svaka 12 žena imala više od 35 godina. Iste godine, u Australiji 22 procenta koje su prvi put rađale, imale su više od 35 godina. Znači ta tendencija ka odlaganju rađanja definitivno ide napred", istakao je doktor.

put do novog života, konferencija Pritnskrin Telegraf.rs
12:48

Počeo drugi panel: "Uvek je pravo vreme"

Na drugom panelu "Uvek je pravo vreme" govore docent doktor Dejan Mitić UKC Niš, centar za VTO, doc. doktor Stevan Milatović UKC Vojvodine, Centar za VTO i doktor Davor Živković ZC Valjevo, centar za VTO.

Moderator je Vesna Stanimirović, urednica portala E-Klinika.

"Od stručnjaka ćemo čuti kada je pravo vreme da se žena, odnosno par javi lekaru iako smo na prethodnom panelu čuli: nikada nije rano, može biti samo kasno", poručila je Stanimirović na početku panela.

12:40

Obraćanje ginekološkinje Dejane Milojević

Između dva panela prisutnima se obratila ginekološkinja Dejana Milojević iz MediGroup-a.

"Pri dolasku u naše porodolište, budućim mamama je potrebna samo lična karta kako mi volimo da se našalimo. Naš individualni pristup, posvećenost i pažnja zaista čine da se svaka mama oseća posebno. Najveće priznanje da smo na dobrom putu jeste da nam se porodilje vraćaju", istakla je Milojević.

12:15

Država pomaže: Neograničen broj zamrzavanja embriona

Republika Srbija plaća neograničeno zamrzavanje embriona za dobijanje prvog deteta i kriomebriotransfere, a za drugo dete neograničeno zamrzavanje sa tri krioembriotansfera.

"Mislim da smo 2018. godine krenuli sa besplatnim zamrzavanjem i kriotransferima", priča embriolog Ana Jeremić.

Na pitanje da li se smanjuje kvalitet zamrznutog embriona, Jeremić ističe da to nije slučaj.

Embriolog naglašava i da se budi svest kod pacijentkinja, te da se ranije javljaju.

"Do 35 godine, nakon godinu od nezaštićenih odnosa treba da se jave, a kada je starija, pričamo o pola godine. To ne znači da će pod obavezno ući u vantelesnu, već sledi ispitivanje. Mogu da primetim  da se u poslednje vreme mnogo više priča o tome, budi se svest pacijentkinja, pa se ipak možda malo ranije javljaju, nije sramota više reći da imate problem..."

VTO kzš Telegraf Foto: Milena Đorđevič
11:56

Embriolog Ana Jeremić: Tačno je da je muški sterilitet u porastu

Embriolog Ana Jeremić ukazala je i na bitnu izmenu, koaj sada omogućava muškarcima sa zamrznutim spermatozoidima da uđu u proces.

"Muškarci koji nisu imali spermatozoide u ejakulatu, nisu uošte mogli da prođu komisiju i nisu imali pravo na pokušaje. Danas ako imaju potvrdu da imaju negde zamrznute spermatozoide, imaju identična prava. Muškarci za razliku od nekad su više saradljiviji, ali tačno je da je muški sterilitet u porastu", rekla je Jeremić.

VTO kzš Telegraf Foto: Milena Đorđevič
11:43

Koji su to problemi koje imaju žene, a koje muškarci u začeću?

Klinički embriolog Ana Jeremić istakla je da ne treba zanemariti sve one važne stvari i promene koje su se desile, te vidove podrške.

Profesor Sazdanović odgovorio je na pitanje koji su to problemi sa kojima se žene susreću.

"Lično mislim da su, iz iskustva, Ešovi kriterijumi strogi. Svi mi koji smo u ovom poslu imali smo porođaje sa ženama koje po Ešovim standardima uopšte ne bi smeli da budu u proceduri. To znači da ste prema jednoj grupi žena postali diskriminatorski. Ključna stvar su godine, kada sklonimo donacije, na 29 embriotransfera smo imali nula kliničkih trudnoća. Nismo mi bogovi. To podrazumeva da odmah budemo svesni da postoje prirodne granice, reprodukcija je definisana kako kod koje pacijenktinje njenim genetskim materijalom i zato hvala bogu postoje donacije. Kada ih uključimo u toj osetljivoj grupi, 43,44, i 45 ima uspeha. Moramo da budemo vrlo pametni da tim ženama treba pomoći da ostvare potomstvo, ali im isto staviti do znanja da je mnogo brže i lakše sa darovanim ocitima, nego sa sopstvenim. Da ih poštedimo neverovatnog, emotivnog, psihičkog i fizičkog stresa".

Što se tiče muškaraca, to je vrlo heterogeno. Uzroka ima više, poručuje Jeremić.

"Gledajući spermogame u prethodnim godinama, da su oni sve lošiji  i to nije samo iz našeg ugla, prateći objave Svetske zdravstvene organizacije oni se samo snižavaju, prosto se prilagođavaju trenutnoj situaciji.

Postoje neke stvari koje su nerešive i gde je jedino rešenje donacija, kad postoje mutacije u ključnim genima koji regulišu incijialnu fazu spermatogeneze. U tim slučajevima je donacija jedino rešenje i mi radimo svi sa takvim parovima. Sve ostalo, od infekcija, proširenih vena, hormonskog disbalansa, u okviru lečenja steriliteta nam trebaju i lekari iz drugih specijalizacija", priča embriolog.

11:28

"Prvi apel Registar, drugi apel na vreme"

Doktor UKC Kragujevac Predrag Sazdanović istakao je da imamo sve starije i starije žene.

"Prvi apel Registar, drugi apel na vreme. To je sve ozbiljan, civilizacijski problem svugde u Evropi", naglašava Sazdanović.

VTO kzš Telegraf Foto: Milena Đorđevič
11:19

Dolazak ministra Zlatibora Lončara na Telegraf Media Group konferenciju o VTO

11:09

Uslovi za vantelesnu oplodnju u Srbiji: Za prvo dete neograničen broj pokušaja

Za prvo dete neograničen broj pokušaja IVF ciklusa sa stimulacijom, neograničen broj krio postupaka i krioemebriotransfere.

Za drugo dete za žene do 45 godina, 2 stimulaciona pokušaja, 3 krio pokušaja sa embriotransferom, bez obzira da li je dete nastalo postupkom BMPO ili spontano

Direktor GAK Višegradska istakao je da Srbija, pored Izraela daje najšira prava na svetu, odnosno najbolje uslove.

VTO Kzš Telegraf Foto: Nikola Anđić
11:03

Veliki broj stručnjaka na Telegrafovoj konferenciji o VTO

10:54

Počeo prvi panel: Zajedno da nas bude više

Na panelu govore profesor doktor Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, profesor doktor Predrag Sazdanović UKC Kragujevac i klinički embriolog Ana Jeremić.

Doktor Aleksandar Stefanović priča šta je sve urađeno do sada u ovoj oblasti.

"Zadatak mi je da predstavim šta je tačno sve država uradila i radi za naše parove i buduće majke bez partnera, šta imaju naši građani na raspologanju, šta sve država pokriva i kako im pomaže. Vi znate da se potpomognuta oplodnja odvija po posebnim zakonima, imamo zakone od 2008. godine, a onaj koji je donet 2017. godine je nešto što je donelo praktično, da ne kažem revoluciju, ali mnogo toga dobrog i novog u ovoj oblasti", priča profesor Stefanović i dodaje:

"Dobili smo mogućnost donacija, propozicije za osnivanje i uređanje centralne banke reproduktivnih ćelija, tkiva i organa. Zatim uređeni su tačno uslovi po kojima moraju da rade sa svim procedurama i kadrovskim centri za medicinski potpomognutu oplodnju, predviđena je i njihova kontrola dva puta godišnje. Dozvoljenoj je zamrzavanje, krioprezervacija reproduktivnog materijala".

Takođe je u toku i formiranje Registra, zbog čega ćemo imati mnogo bolji pregled onoga što je urađeno i naših rezultata naglašava direktor GAK Višegradska.

Za sada, surogat materinstvo kod nas još uvek nije dozvoljeno ističe doktor.

VTO kzš Telegraf Foto: Milena Đorđevič
10:46

"Moj put je trajao 18 godina i isplatio se"

Kako izgleda borba za potomstvo na konferenciji je ispričala Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

"Kada sam se prvi put susrela sa činjenicom da neću biti majka, tada kada sam to želela, jako me je bolelo. Bolelo što se ne uklapam u sredinu, što moja porodica neće biti kompletna - priča Dragana i dodaje:

"Postoji put kojim prolaze svi, ispitivanja, traženja rešenja... Moj put je trajao 18 godina. I isplatio se. Rodila sam Mariju", rekla je ona pa zaplakala.

10:32

Menadžer za zdravstvo Telegraf Media Group Ivana Anđelković otvorila konferenciju o VTO

Ivana Anđelković, menadžer za zdravstvo Telegraf Media Group, otvorila je veliku konferenciju VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", koja se danas održava u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj smo okupili najbolje stručnjake iz ove oblasti.

Anđelković je na početku svog obraćanja istakla da svaki šesti par ima problem sa začećem.

"Ovaj podatak govori nam da se ovom problematikom moramo baviti ozbiljnije, što mi na kraju krajeva i činimo poslednjih nekoliko godina", kazala je Anđelković.

Ona je dodala da konkretno u našoj državi, u poslednjih nekoliko godina toliko toga je urađeno na polju prava na vantelesnu oplodnju o trošku države.

Video: Put do novog života: Konferencija o vantelesnoj oplodnji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IDA @gmail.com

    16. jul 2024 | 10:53

    Bravo za Telegraf, bravo za državu. Predlog, da se što pre uključe i privatne ordinacije za potrebne analize, kako bi se izbegle procedure i gubljenje vremena u državnim, gde su velike gužve. Isto onako kako su privatne klinike uključene u sam postupak VTO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA