Infekcije vrebaju na bazenima, jedna naizgled bezazlena povreda može imati opasne posledice: Upozorenje lekara

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovu povredu treba lečiti jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem

Lekari tokom leta savetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha, koje izazivaju bakterije i gljivice, naročito kod dece. Prof. dr Sanja Krejović, fonijatar i otorinolaringolog izjavila je za RTS da treba voditi računa o higijeni uha i grla i ukazuje da može doći i do "nevidljivih" povreda uha, poput pucanja bubne opne prilikom skakanja u bazen.

Posle rashlađivanja u bazenu, reci, jezeru ili moru dešava se da nam je uvo zapušeno, osećamo blagi pritisak u njemu i oslabljen sluh, a kasnije i bol. Prof. dr Sanja Krejović sa Klinike za ORL UKCS rekla je za RTS da su respiratorne infekcije aktuelne leti, kao i zimi, jer se rashlađujemo na različite načine, poput kupanja u bazenima i provođenja vremena u klimatizovanim prostorijama.

"Bez obzira na čistoću i ispravnost vode, infekcija može da nastane i u privatnim bazenima, koje ne koristi mnogo ljudi. Treba voditi računa o higijeni, toaleti i uva i nosa i grla", ukazuje doktorka.

Simptomi pucanja bubne opne

Prema njenim rečima, prilikom kupanja u bazenima, mogu da se dese ne samo vidljive povrede nosa, već i uva koje nekada mogu biti nevidljive.

"Kada skačemo u vodu, dođe do nagle promene pritiska, kao i prilikom leta avionom. Može doći do pucanja bubne opne, što je veoma ozbiljna povreda i treba je tako shvatiti i lečiti jer je to put prenosa infekcije u centralni nervni sistem", poručuje Krejovićeva.

Napominje da su simptom pucanja bubne opne akutni bol, zujanja u ušima, sekrecija, što treba na pravilan način lečiti antibioticima. Dodaje da su tokom letnjih meseci češće upale spoljašnjeg uva kada bakterije ili gljivice prilikom kupanja uđu, ali i sinusa, krajnika i grla.

Savetuje da i deca i stariji ispiraju nos i grlo morskom sterilisanom vodom, ističući od izuzetne važnosti mere prevencije.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA