≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dragoljub je najbolji kosac iz Kamene Gore: Kad "naoštri" kosu nema mu ravnog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za pobednika organizator je pripremio i zaslužnu, prigodnu, nagradu

  • 1
kosidba, kamena gora, prijepolje Foto: Borivoje Ilić

Na tradicionalnoj Kosačkoj Mobi u Kamenoj Gori kod Prijepolja, opet su se okupili kosci iz Srbije, Rebublike Srpske i Crne Gore, a sudeći po brzini i umeću košenja, za pobednika manifestacije izabran je Dragoljub Kijanović, gorštak iz ovog sela.

Ni vreo julski dan, sa temperaturom preko 40 stepeni, nije omeo kosce da prvo pokose livadu veću od jednog hektara, pa onda i da se takmiče za najboljeg, na parcelama pripremljenim za nadmetanje, na kojima kosci svakog leta odmeravaju brzinu, snagu i veštinu.

Skupili su se i ovog leta, kažu, u nadi da sačuvaju ovaj starinski posao, koji je danas zamenila mehanizacija, a nekada je ovdašnjem stanovništvu bila svakodnevnica tokom letnjih meseci.

- Iako je posao itekako težak, zahteva puno snage, u mobi je uvek bilo lakše raditi, pa se tako i radilo, družilo i pevalo, ljudi se pomagali, a sada se sa dolaskom savremene mehanizacije, kosačica, balirki, silaže, sve promenilo, pa baš iz tog razloga sam 2013. godine došao na ideju da organizujem jednu ovakvu manifestaciju, koja je, eto, već postala tradicionalna - rekao nam je Kamenogorac Željko Kijanović, inicijator mobe u njegovom rodnom selu.

Svi koji dođu na kosibdu, a imaju želju da uzmu kosu u ruke i nauče kako se radi sa ovim alatom, mogu učestvovati u revijalnom delu, kada se kosi obližnja livada neposredno pre takmičenja, koju i takmičari kose pre početka takmičarskog dela.

Kreće se na organizatorovo "sad", a košenje se završava kada kocac digne kosu u vis. Za to vreme sudija meri vreme i ocenjuje umeće košenja.

Uz rad, baš kao pre jednog veka, peva se kajda, pije se izvorska voda, a za "srećan rad" nazdravlja rakijom. Sve u duhu tradicije, i kažu, kako su i preci radili.

Najbolji ovog leta bio je Dragoljub Kijanović iz Kamene Gore, koji je za svega 1 minut i 59 sekundi pokosio parcelu dužine 20, a širine 3 metra, što je, otkriva, za njega prvi rekordan rezulat. I lane je na ovoj mobi bio pobednik.

- Kosim još od kada sam bio dečak, mladi smo brat i ja počeli, tada se sve livade kosile ručno, bila nam je potreba, a danas se već može reći razonoda. Za dobro košenje je potrebna volja, snaga, ali ima malo i umeća i veštine, koji se radom stiču godinama - kaže nam Kijanović.

Za pobednika organizator je pripremio i zaslužnu, prigodnu, nagradu, pehar, medalju i diplomu, koju je direktor Turističke organizacije Prijepolje, Petar Vasiljević, pobedniku uručio nakon kosačkog doručka.

- Čast mi je što sam danas ovde u Kamenoj Gori, i što u okolini Prijepolja ne zamiru, već se održavaju ovakve manifestacije - rekao je Vasiljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA