Novosadski gradonačelnik posetio decu u odmaralištu Crvenog krsta Srbije "Krista Đorđević" u Baošićima

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U odmaralištu, na desetodnevnom letovanju, u smeni od 6. do 15. jula boravi 75 dece osnovnoškolskog uzrasta

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je decu u odmaralištu Crvenog krsta Srbije "Krista Đorđević" u Baošićima, gde trenutno boravi 250 dece iz Srbije, među kojima i osnovci iz Novog Sada.

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, Vlada Srbije je za adaptaciju ovog objekta obezbedila 60 miliona dinara, a radovi su realizovani tokom 2020. i 2021. godine.

Đurić je naveo da na ovom primeru može da se videti ujedinjeno delovanje resornog ministarstva, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Crvenog krsta Srbije, Grada Novog Sada i drugih lokalnih samouprava, koji su obezbedili uslove da deca idu na letovanje.

"Drago mi je što možemo da podelimo deo drugarske atmosfere sa njima, što smo im došli u goste, i želim da im poručim da će se ova lepa tradicija nastaviti. Trudimo se da im detinjstvo i mladost učinimo lepšim, da ih motivišemo da budu dobri đaci i dobri drugari, i da u vremenu pred nama oni nastave plemenite i dobre prakse, kao što je ova", rekao je on.

Dodao je da je društvena odgovornost opšta stvar, nadilazi institucionalni okvir i polazi od ljudske empatije i osećaja za prave vrednosti, pa tako saradnja svih nivoa vlasti, civilnih organizacija, a onda i privatnih kompanija i pojedinaca jeste način da se ovaj svet učini humanijim i boljim.

U poseti Odmaralištu takođe su bili pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov i sekretar Crvenog krsta Novog

Sada Dragan Lazić.

Kako su rekli, u odmaralištu, na desetodnevnom letovanju, u smeni od 6. do 15. jula boravi 75 dece osnovnoškolskog uzrasta sa pet vaspitača iz Novog Sada, zahvaljujući finansijskoj podršci Grada.

U istoj smeni su i deca iz socijalno ugroženih sredina, uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a tu su i deca iz enklava sa Kosova i Metohije zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović je zahvalio svima koji su donacijama učestvovali u projektu odmora i oporavka dece u Odmaralištu koje ove godine obeležava 40 godina od početka rada.

On je predstavio aktivnosti volontera i saradnika koji nastoje da deci koja borave u Baošićima omoguće lep i koristan boravak na moru i naglasio da među decom koja su trenutno smeštena u objektu ima i onih koja su prvi put videla more.

Miladinović je istakao da je u protekle četiri decenije Odmaralište posetilo oko 80 000 dece iz cele Srbije i da je donacijom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uz pomoć Vlade Republike Srbije ono obnovljeno u dva navrata: 2018. i 2020. godine.

Ove godine, u Odmaralištu će boraviti 1.800 dece iz različitih delova Srbije, a tokom boravka oni će imati prilike da stiču nova znanja i veštine.

Radionice namenjene deci drže obučeni volonteri Crvenog krsta Srbije. Oni se trude da deci bude zanimljivo i korisno vreme provedeno u Baošićima.

Deca su u prilici da se prema afinitetima uključe u radionice prve pomoći, realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja, u dramsku radionicu, novinarsku i likovnu radionicu, kao i one koje se bave promocijom humanih vrednosti i borbe protiv trgovine ljudima, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Đurić: Zamenićemo vozila novim koja su 100 odsto bez emisije štetnih gasova

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA