Volite hladne napitke s mnogo leda? Nikako to... Ovo su 5 saveta lekara za preživljavanje "srpske Sahare"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 6

Kako se nositi sa tim temperaturama, šta treba da uradimo da se zaštitimo od njih, kao i kako se naše telo oseća nakon 10 dana ovakvih temperatura, za Telegraf je otkrio doktor iz Novog Sada Zoran Krulj

Vrele temperature očekuju nas i tokom ovog vikenda. Prognoze najavljuju da će temperature u Srbiji danas i sutra preskočiti i 40. podeok, a Republički hidrometeološki zavod oglasio je crveni meteo alarm, koji govori da su temperature ovih dana izraziro opasne u celoj Srbiji.

Kako se nositi sa tim temperaturama, šta treba da uradimo da se zaštitimo od njih, kao i kako se naše telo oseća nakon 10 dana ovakvih temperatura, za Telegraf je otkrio portparol novosadske Hitne pomoći Zoran Krulj. Dokrtor Krulj pomogao nam je da napravimo mini vodič za preživljavanje visokih temperatura u toku ovog toplotnog talasa.

Buđenje

Nekada je bilo jasno pravilo - ustanite rano i pre deset završite sve svoje obaveze, a onda se sklonite i sačekajte pet popodne u zatvorenom prostoru. Ipak, čini se da to više ne pomaže. Visoke temperature svakako utiču na nas i sve je teže izboriti se sa ovim vremenom, pa samim tim ni ustajanje rano ne može da pomogne.

- To pravilo više ne važi. Visoke temperature počinju u toku ranih jutarnjih časova i traju do kasnih večernjih. Probajte što više da budete u zatvorenom - posavetovao je doktor Krulj.

Ishrana

Ishrana može mnogo da vam pomogne u toku ovakvih dana.

- Tokom ovih vrućina važno je da jedete hranu koja ima malo kalorija i koja je energetski vredna - objasnio je doktor. U takvu hranu svakako spadaju voće, povrće i meso, te je to i najbolji način ishrane za ovaj  period.

Vrlo je važno da izbegavamo hladna pića i dodavanje leda.

- Hladno piće ili dodaci leda utiču na celokupan organizam kada su ovakve vrućine napolju. Posebno prave smetnje u probavnom traktu, ali ceo organizam pati zbog toga - ističe doktor i napominje da na alkohol ne treba ni pomišljati:

- Alkohol širi krvne sudove, kada su ovakve temperature to nikako nije dobro.

Tuširanje

Sve nas mami tuširanje hladnom vodom kada se oznojimo i kada osećamo da gorimo, ipak doktor Krulj savetuje kako da se pravilno istuširamo u ovom periodu:

- Uvek se prvo počinje mlakom vodom, a završava se hladnom kod donjih ekstremiteta.

Fizička aktivnost

Treniranje je svakako dobra stvar, ali doktor ističe da je važno da prilagodimo našu rutinu velikim vrućinama i našem ličnom zdravstvenom stanju. Tokom ovog perioda pokušajte da trenirate tokom ranih jutarnjih časova.

Ukoliko se odlučite da dan provedete na nekoj plaži ili na bazenu zapamtite da je jako važno da se mažete kremu sa visokim faktorom, obavezno ponesite neku zaštitu za glavu, a pre ulaska u vodu se istuširajte ili ulazite postepeno da biste sačuvali zdravlje svog srca.

- Ipak i uz sve ove savete ne preporučujemo boravak na plaži u toku najtoplijeg dela dana.

Šta kada ipak moramo da izađemo po najgorem mogućem vremenu?

Dešava se da baš u najkritičnijem delu dana moramo da odemo na posao, do prodavnice ili da završimo neku drugu obavezu. U takvim situacijama važno je da zaštitimo glavu i da se obučemo lagano. Posle dugog boravka napolju često dolazi do glavobolja i vrtoglavica zbog čega se osećamo jako loše.

- Te glavobolje posledice su pada krvnog pritiska koji se češće dešava kada je ovakvo vreme. Probajte da se umijete. Ako se osećate loše možete popiti neki lek za bolove u konsultaciji sa lekarom - napomenuo je doktor Krulj.

Sunčanica ili toplotni udar?

Mnogi ne znaju razliku između sunčanice i toplotnog udara, a doktor nam je sada to razjasnio:

- Sunčanicu prate temperatura i povraćanje, dok toplotni udar često nastaje kada boravite u prostoru u kom je vlažnost vazduha visoka i ispoljava se kroz osećaj da vam telo gori iako je normalne temperature, odnosno imate neku unutrašnju zagrejanost. U svakom slučaju imali sunčanicu ili toplotni udar potražote stričnu pomoć.

Ima li spasa?

Temperature koje svakodnavno prelaze 30, pa čak i 40 stepeni, traju već deset dana, a sve su tendencije da će da potraju još neko vreme. Osim što možemo da poštujemo preporuke lekara, malo toga možemo da uradimo.

- Iscrpljujuće je. Nikad nismo imali ovako visoke temperature toliko dugo i teško je predvideti posledice koje će to imati po nas. I sami možete da primetite kako se vaše telo oseća. Međutim, moguće je navići se na to i ne samo da je moguće, nego ćemo po svemu sudeći i morati - zaključio je doktor Zoran Krulj za "Telegraf.rs".

(Telegraf.rs)

Video: Povećan broj intervencija zbog vrućina, ne izlazite bez preke potrebe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    13. jul 2024 | 08:04

    Sta da radimo mi na građevini?

  • Vule

    13. jul 2024 | 08:48

    Ne sme ovo ne sme ovo ,pa sta treba da pocrkamo ,obavezno vanredno stanje ( jake vremenske nepogode ) i skraceno radno vreme

  • Dix

    13. jul 2024 | 09:31

    Nemojte samo vi da nas savetujete,ko boga vas molim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA