"Kao da smo u centru Beograda, to je reka dobro raspoloženih ljudi": Meštani Pranjana o Saboru violinista

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

ajstariji meštani nisu ni sanjali da će kroz njihovo selo, kako kažu, ikada proći toliki narod

Sitno se odbrojava do održavanja velike fešte u suvoborskom selu Pranjani. Sabor violinista Srbije okuplja najveće narodne virtouze na kraljici instrumenata i mnogi kažu da se nakon dugog lutanja violina konačno skućila i to upravo u ovom selu podno Suvobora.

Do sada su domaćini ove narodne svetkovine bila velika srpska imena poput Radoša Bajića i Dejana Tomaševića, a ove godine ta uloga će najverovatnije pripasti predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

- Ako je Sabor 16, 17. i 18. avgusta nadam se da ću moći. Ako budem u Srbiji i ne bude bio neki službeni put ili nešto veliko, tu sam da pozdravim Saboraše, rekao je Vučić danas tokom obilaska rekonstruisanog puta kod Kraljeva.

Meštani tvrde da su im četiri žice promenile selo, za koje je sada čuo čitav region. Tokom dana trajanja Sabora kroz glavnu ulicu prođe na desetine hiljada ljudi, a mnogi su odlučili i da se bave turizmom. Pranjani su selo u kojem živi najviše porodica sa troje i više dece u Srbiji, jedino selo koje ima svoj Gorski aerodrom, a priča o junaštvu stanovništva kroz Misiju Halijard obišla je svet.

Tokom poslednjih nekoliko godina selo je, što bi se reklo, promenilo svoj lični opis. Velika sredstva uložena su u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu.

Najstariji meštani nisu ni sanjali da će kroz njihovo selo, kako kažu, ikada proći toliki narod.

- Dok traje Sabor osećamo se kao da živimo u centru Beograda. To je reka ljudi, sređenih, lepo raspoloženih, koji pevaju igraju i druže se. Da mi je ovo neko pričao pre deset godina, ja mu ne bih verovao. Kroz naše selo do sada bi prolazilo tek po neko auto ili traktor, a na crveno slovo okupe se meštani u kafani i to je to. Sada su nam ovde svake godine kamere, novinari, gosti.. čuju se strani jezici. Napravljen trotoar i obeležen pešački prelaz. Miriše nov asfalt. Kao da je ovo neki san - priča za RINU Đorđe Tomović.

Da je Sabor violinista u Pranjanima zaista svetkovina koja poštuje svoj narod, najbolje pokazuje i poslednji u nizu potez organizatora. Cene hrana i piće su već unapred regulisane kako bi bile pristupačne za svačiji džep. Svako ko se od ugostitelja ne bude pridržavao pravilnika biće sankcionisan.

(Telegraf.rs)

Video: Nije kuća na prodaju, ni kuća ni okolina: Dečak oduševio celo selo, znao svaki stih pesme na Saboru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA