Urednica Telegrafa o konferenciji za VTO: Okupili smo najbolje stručnjake i odgovorićemo na sva pitanja

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daće naši stručnjaci

Konferencija o VTO - "PUT DO NOVOG ŽIVOTA" koja se održava 16.jula okupiće najbolje stručnjake iz ove obalasti, i daće otkloniće sve nedoumice koje muče žene koje su u procesu VTO. Država Srbija poslednjih nekoliko godina kontinuirano se bavi ovom temom i olakšava svima onima koji imaju problem sa sterilitetom finansirajući brojne procedure.

Ivana Anđelković, menadžer za zdravstvo i urednik u Telegraf Media Group, gostovala je u Jutarnjem programu TV Prva i pojasnila da je cilj konferencije predočiti sve ono što država nudi u ovom procesu, čuti reč stručnjaka, ali i iskustva žena.

- U razgovoru sa lekarima često čujem da se žene kasno javljaju. Ne treba čekati, to je njihova poruka. Ukoliko posle 35.godine žena ne ostane u drugom stanju posle šest meseci, to je alarm da je vreme da se javi lekaru i vidi kakav problem je u pitanju. S druge strane, mnoge žene svesno odlažu roditeljstvo, pokušavajući da reše egzistencijalno pitanje, radni odnos, i sve ono što je potrebno rešiti pre rođenja detata, a onda dođu u poziciju da su zakasnile. Država tu pruža veliku podršku, i evidentno je da Srbija plaća sve te postupke kao nijedna druga država u Evropi. O svemu tome, o iskustvima i lekara ali i pacijenata biće reči na konferenciji,  istakla je Anđelković.

Kako je podsetila, Srbija je sa ovim procesom krenula još 2006. godine sa jednim pokušajem koji nije bio čak ni u potpunosti plaćen za dobijanje prvog i to za žene do 38 godina starosti, dok je danas potpuno drugačija situacija.

- Starosna granica pomerila se na 45 godina, imamo za prvo dete neograničen broj stimulisanih pokušaja, neograničen broj zamrzavanja embriona, neograničen broj krioembriotransfera. Za drugo dete (pri čemu više nije važno da li je prvo dete začeto prirodnim putem ili iz vantelesne oplodnje) imamo dva stimulisana postupka i tri krioembriotransfera, ukupno 5 pokušaja, što je veliki korak, istakla je urednica Telegraf.rs.

Država pokriva i procedure za parove i (bračni i vanbračni) koji nemaju svoje funkcionalne reproduktivne ćelije mogu da obave postupak sa doniranim reproduktivnim materijalom. Takođe, žene koje nisu u zajednici i nemaju partnera imaju mogućnost da se ostvare kao majke, (imaju pravo na 6 pokušaja, 3 stimulisana i 3 krioembriotransfera). Danas pacijenti sa onkofertilitetom, odnosno pacijetni koji boluju od malignih bolesti mogu pre otpočinjanja onkološkog lečenja, pre toga zamrznuti svoj reproduktvni materijal i zapravo očuvati svoju plodnost, da bi sutra kada se izleče od svoje primarne bolesti mogu biti roditelji.

trudnica, trudnoća, beba, beba u stomaku, maženje stomaka Foto: Shutterstock/oatawa

Takođe, muškarci koji imaju dijagnozu azospermije tj. nemaju spermatozoida u ejakulatu ukoliko urološkim procedurama dobiju i zamrznu spermatozoide opet imaju ista prava za dobijanje prvog i drugog deteta.

- Naš zdravstveni sistem je potcenjen u smislu da se govori o tome kako nešto nije dobro, a nije to baš tako, jer ima toliko pozitivnih stvari. Naravno, uvek može bolje, uvek se nešto može popraviti, ali koliko smo spremni pokazali smo tokom epidemije korone, kada smo bili opremljeni i lekovima i vakcinama. Istine radi, u tom momentu mnoge zemlje u Evropi su se pokazale dosta slabije od nas. S druge strane, konkretno za VTO, država Srbija najviše podrške pruža u smsilu svih ovih procedura i to je činjenica, istakla je Anđelković.

Stručnjaci za VTO na jednom mestu

Podsetimo, velika Konferencija o VTO pod nazivom "PUT DO NOVOG ŽIVOTA", održaće se 16.jula u organizaciji “Telegraf Media Group”, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara na kojoj će se okupiti najbolji stručnjaci iz ove oblasti, kao i svi oni koji imaju problem sa sterilitetom.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Konferencija o vantelesnoj oplodnji “PUT DO NOVOG ŽIVOTA” feature-01 Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Konferencija je podeljena na dva panela, u prvom - Zajedno - da nas bude više!, prof.dr Aleksandar Stefanović direktor GAK Višegradska, govoriće o Banci reproduktivnih ćelija i o svemu što je dostupno, prof.dr Predrag Sazdanović iz UKC Kragujevac donosi nam najnovije podatke o uspešnosti VTO, dok će embriolog dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front", izneti isvoja iskustva iz prakse i odgovoriti na mnoga stručna pitanja.

U drugom panelu - Uvek je pavo vreme!, doc.dr Dejan Mitić iz UKC Niš, doc.dr Stevan Milatović iz UKC Vojvodine i dr Davor Živković iz ZC Valjevo, donose nam iskustva i informacije uz svojih Centara za VTO, te će predočiti zašto je važno javiti se na vreme.

Sterilitet je u porastu

Dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front" u intervjuu za Telegraf.rs izjavila je da je sterilitet svugde u porastu i da je potrebno taj trend menjati, a kod nas postoji mnogo mogućnosti, o čemu će biti reči na predstojećoj konferenciji.

Postoji muški sterilitet, ženski, postoje i uduruženi, kada i muškarac i žena imaju neki problem. Takođe postoji, ali u manjem procentu, idiopatski, to je situacija kada se ne može naći, odnosno, ne zna se uzrok steriliteta, istakla je dr Jeremić.

Dragana Krstić iz Udruženja šansa za roditeljstvo u emisiji Zdravo sa Ivanom, izjavila je da je toliko toga sada dostupno i istakla da se članice Udruženja raduju skupu koji predstoji, jer će i one ispričati svoju priču.

- Naravno da nam je važna podrška države i mi se trudimo da sarađujemo sa državom, zato što država nam finansira sada ono što nijedna država u Evropi ne finansira. Mi znamo da postoje tačke koje mogu da se poprave, jer uvek postoji nešto što se može uraditi da bi bilo bolje, ali definitivno sada kada se uporedi neki period od pre 7 ili 8 godina, da je mnogo bolje i mnogo lakše. Radujemo se 16.julu, radujemo se događaju, zato što ćemo uz mnogo važne ljude i mi moći da stanemo i da kažemo nekoliko reči. Ideja Udruženja je da kroz jednu toplu priču, istinitu, prikažemo priče svih budućih roditelja, izjavila je Krstić.

(Telegraf.rs)

Video: Put do novog života: Konferencija o vantelesnoj oplodnji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA