Četiri transplantacije u Srbiji: Srce, oba bubrega, jetra.... Jedna odluka porodice spasila nekoliko života

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Nesebičan gest porodice u najtežem momentu produžio nekoliko života, pacijent iz Tiršove ima 17 godina

U Urgentnom centru sinoć je transplantiran Miloš iz okoline Požarevca koji ima samo 24 godine, a čekao je novo srce.

Humani gest jedne porodice, spasiće još nekoliko života, a kako Telegraf.rs saznaje, jedan bubreg dobio je pacijent sa urološke klinike, jetru pacijent UC, a drugi bubreg pacijent iz Tiršove.

- Kada porodica kaže "da" u najtežem momentu i spasi nekoliko ljudi, to je čin za divljenje. Onog momenta kada nekome nema spasa, a porodica shvati da nekome može pomoći, to je nešto najhumanije. Čim se pojavi donor, lekari iz transplantacionih timova su uvek spremni i sve se odvija neverovatnom brzinom. Lekari iz Urgentnog centra i UKCS kao i uvek su na visini zadatka, kaže izvor za Telegraf.rs.

Kako dalje Telegraf.rs, saznaje, pacijent iz Tiršove ima 17 godina.

Podsetimo, da je Miloš dobio novo srce, objavljeno je prvobitno na FB stranici Zajedno za novi život.

- Zahvaljujući dugo očekivanoj saglasnosti porodice donora i jednom kratkom, ali velikom "DA", produženo je nekoliko života. Dvadeset četvorogodišnji Miloš noćas je dobio novo srce i šansu za novi život. Sa Miloševom porodicom, roditeljima i sestrom, dočekali smo radosne vesti...Pored zahvalnosti porodici donora, velika zahvalnost i celokupnom timu lekara sa UC i UKCS - navedeno je na Fejsbuk stranici "Zajedno za novi život".

U Srbiji trenutno više 2.000 osoba čeka na donora i transplantaciju organa, a da bi se taj problem rešio potrebno je da se podiže svest ljudi o značaju donorstva, ali i da se celokupno društvo uključi u rešavanje tog pitanja, poručeno je nedavno na konferenciji u Beogradu povodom Nacionalnog dana donora.

(Telegraf.rs)

Video: Olivera ne sme da popije čašu vode, isplanira odmor i uživa u običnim stvarima! Ovo je njena priča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    9. jul 2024 | 17:17

    Svaka cast porodici, dr, a Milosu dug zivot.

  • Ja

    9. jul 2024 | 18:05

    Na ovakve vesti ostanes bez reci.

  • Miki40

    9. jul 2024 | 18:13

    Svaka čast porodici, kapa do poda. Mnogo je nas,koji čekamo neki organ, ja nažalost isto bubreg. Teško je jako sa dijalizom,pogotovo za nas koji imamo malu decu. Država treba da se pozabavi ovim pitanjem jer smo poslednja država u Evropi posle Kazahstana po donorstvu i transplatacijama. Hrvati su daleko ispred nas....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA