Ove 3 stvari nekada su bile nezamislive u učionicama, a sada ih đaci u Srbiji rade gotovo svakodnevno

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 4

Da sve bude gore, malo ko se više i čudi takvom ponašanju

Stvari u školama, kao uostalom i u mnogim drugim sferama, deluje da su se promenile preko noći. Ono što je bilo nezamislivo pre samo 20 ili 30 godina, danas je skoro uobičajeno. Jedini koji i dalje teško prihvataju novu realnost jesu profesori starog kova. Oni bi znali da nabroje i deset stvari koje su nekada bilo nedopustive, a danas su postale praksa u gotovo svakoj učionici.

Ipak, ove tri koje smo izdvojili, spadaju u najčešće.

Kuckanje i gledanje u telefon 

Naravno, đaci pre 30 godina nisu ni imali mobilne telefone, ali pre samo 15-20 bilo je nezamislivo da bilo ko upali mobilni na času, dok traje nastava. Danas je to, u školama u kojima mobilni nisu zabranjeni, svakodnevno. "Nastavnice, samo da odgovorim na poruku", "Završava se klip za minut, sad ću da ga gasim"... Samo su neki od izgovora koje đaci nonšalantno izgovore kada ih profesori uhvate na delu.

Šminkanje

Da, da, sa sve ogledalcem, karminom, senkama, maskarom... Ne možete da zamislite? Nastavnici mogu.

- Nekad se dešava i da lakiraju nokte usred časa, pa da zasmrdi cela učionica. Učenici nemaju strah, nemaju osećaj stida za tako neke stvari. Drugačija su generacija, veruju da im je uglavnom sve dopušteno - priča nam profesorka srednje stručne škole u Beogradu.

Jedenje

Ako su gladni, ne mogu da sačekaju da se završi čas. Iako su odrasli ljudi. Mnogi već na času izvade neku gricku ili čak i ceo ručak, pričaju nam profesori svoja iskustva.

-Koliko puta se desilo da učenik na času jede pljeskavicu - kaže nam nastavnik jedne Mašinske škole.

Kodeks ponašanja okačen u jednoj školi

- Poštuj kućni red škole, nemoj da kasniš, time poštuješ svoje i tuđe vreme.

- Kada dođeš u školsko dvorište, stani u red. Čekanje se može prekratiti razgovorom. Pristojan red govori o tvojoj zrelosti i ozbiljnoj nameri da u školi dobijaš ono po šta si došao a to je tvoje najosnovnije obrazovanje.

- Ne zaboravi da svojim nastavnicima, osoblju škole i svojim drugovima uputiš pozdrav: ''dobar dan'', ''doviđenja'', ''ćao''. Njih će obradovati, a tebe neće oštetiti.

- Hodnikom ne juri, ne guraj se da ne bi povredio sebe ili drugog. Starijeg propusti, a grupu zaobiđi.

- Budi pažljiv na času, ne smetaj, ne gunđaj, ne šetaj. Kada govoriš zahtevaj da svi ćute. Time poštuješ sebe i druge.

- Domaće zadatke redovno radi i uči.Za sve što ne razumeš ili ne možeš da shvatiš, možeš nastavniku lepo da se obratiš.

- Na času isključi mobilni telefon, mp3 plejer i slične uređaje. To je tvoja privatna stvar, a svoju privatnost treba zadržati za sebe i njome ne ugrožavati druge. TVOJE ne može biti važnije od NAŠEG.

- Dozvoljeno je da u velikim količinama upotrebljavaš reči : molim, hvala, izvoli, izvini. U kombinaciji sa ljubaznim osmehom pred tobom su neograničene mogućnosti. Probaj! Uspeh je zagarantovan.

- Iskaži svoje mišljenje ili nezadovoljstvo jasno i glasno, biranim uljudnim rečima. Tako ćeš jednostavno rešiti svaki nesporazum i sa nastavnikom i sa drugovima.

- Ne rešavaj sukobe fizičkim obračunavanjem. To je karakteristika nemoćnih i primitivnih ljudi. To sigurno nisi ti!

- Nemoj da pričaš sa ustima punim hrane. Mljackanje u toku razgovora, jednako je pričanju sa žvakaćom gumom u ustima. Nepristojno je, jedno i drugo.

- Budi pažljiv i nežan prema najmlađim učenicima u školi. Oni jedino od tebe mogu da nauče kako treba da se ponašaju.

- Ne iskazuj svoje nezadovoljstvo nad školskom imovinom. Ona koristi svima. Ako napraviš štetu tvoji roditelji će morati da je plate. Od takve štete nemaš koristi.

- Ne gazi travu u školskom dvorištu. Nemoj biti jači od onoga što ne može da se brani. .

- Ne bacaj smeće oko sebe. Ne ostavljaj takve tragove za sobom! Naći ćemo vas i bez njih!

- Ako odlučiš da u školu doneseš skupocene predmete, neka to bude na odgovornost tvoju i tvojih roditelja. Ako se oštete ili izgube ne krivi druge.

- Ako si učenik 7. ili 8. razreda, a nemaš smanjenu ocenu iz vladanja, ni više od dve nedovoljne ocene, dobićeš odgovoran zadatak, bićeš dežurni učenik. Tada se pridržavaj uputstva o dežurstvu i sarađuj sa dežurnim nastavnicima.

- Sigurno ti nije prijatno kada ti neko pretura po torbi ili pernici, pa ne čini ni ti to drugima.

- Odeća u kojoj dolaziš u školu treba da bude, uredna, u tvom stilu, ali i praktična za rad. Odeća koju nosiš jasno govori o tvojoj ličnosti. Ona odražava ukus i stil svake osobe koji mora biti poštovan.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi utisci budućih srednjoškolaca nakon završnog testa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beki

    10. jul 2024 | 07:30

    Imam 50+ godina. Biće još gore. Od kada su prosvetnim radnicima vezane ruke, deca su podivljala, jer deca su prezaštićena a sve to je neko namerno nametnuo, da se mlada pokoljenja unište sistematski. Ej, učiteljica ne sme dete u ćošak da pošalje. Jel će nešto da fali detetu zbog toga? Ja kad sam bio osnovac, dobijali smo i šamare od direktora pa kad čuju roditelji i kući dobijem. I ništa mi ne fali, porodičan sam čovek, nemam problema sa zakonom, nikad do sada.

  • Lala87

    10. jul 2024 | 07:42

    Bio u mojoj osnovnoj učitelj Jovica, znao da šamara samo tako, ni devojčice nije štedeo..nije meni predavao al sam zbog bahaćenja na velikom odmoru posle treće opomene i ja popio šljagu....jednom od prijatelja je bio učitelj i stari je uvek bio ako ništa FER! Kad pogledam u nazad svaka šljaga je bila zaslužena a često i blaža od zasluženog. I najgori iz tih generacija su danas u neku ruku ostvareni jer im je na vreme izvučena glava iz oblaka ili du**ta gde je već bila....Takvim ljudima do kraja života od srca HVALA!

  • Zvele

    10. jul 2024 | 08:47

    Nisam smeo da kažem kući da sam dobio šljagu ili čupanje za zulufe ,ako kažem dobijem duplo i kod kuće znači nešto sam napravio što ne treba .Imam pedeset godina i ostvaren porodični čovek i imam normalnu porodicu hvala bogu,tako da mi te vaspitne mere nisu ništa naškodile .Danas ova deca to je sačuvaj bože .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA