5 se prijavilo za filozofiju, 8 za fiziku: Krenuo upis na fakultete, brojke sa niškog Univerziteta šokirale

 
M. L.
M. L.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Da je generalno manje brucoša ove godine rekao je za Niške Vesti dr Nebojša Raičević, dekan niškog Pravnog fakulteta, kada je najavio da ova generacija ima blizu šest hiljada manje kandidata

Na fakultetima niškog Univerziteta u toku je upis budućih brucoša na prvu godinu studija u prvom upisnom roku, a kao i prethodnih godina i ove godine broj zainteresovanih za upis nekog od 14 fakulteta Univerziteta u Nišu manji je od broja raspoloživih mesta.

Prema podacima niškog Univerziteta za polaganje prijemnog ispita i upis na fakultet prijavio se 4.071 maturant, dok je ukupan broj mesta 4.687. Od tog broja, su 3.292 budžetska, a 1.395 samofinansirajućih mesta, pišu niskevesti.rs.

Najveće interesovanje maturanata ove godine bilo je za upis Filozofskog fakulteta, Medicinskog i Građevinsko-arhitektonskog, a najmanje za upis Poljoprivrednog, Tehnološkog i Pedagoškog fakulteta.

Za upis nekog od studijskih programa Filozofskog fakulteta prijavilo se 878 maturanata, a taj fakultet ima odobrenih 640 mesta. Za studije medicine prijavilo se 585 budućih brucoša, dok je ukupan broj raspoloživih mesta na Medicinskom fakultetu 495.

Za upis Građevinsko-arhitektonskog fakulteta prijavilo se 547 maturanata, a mesta ima za njih 320. Ubedljivo najmanje prijavljenih maturanata je na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, samo po 24.

Za smer ratarstvo Poljoprivrednog fakulteta stigle su samo četiri prijave, isto toliko i za stočarstvo, a za voćarstvo 16, dok na svakom od ovih smerova ima mesta za po 35 studenata. Mali broj prijava dobio je i Pedagoški fakultet u Vranju, svega 51, dok mesta ima za 210 studenata.

Manji broj prijavljenih od broja raspoloživih mesta imaju i neki ranije veoma popularni fakulteti u Nišu, poput Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Za studije ekonomije prijavilo 454 budućih brucoša, a mesta ima za njih 500, na Pravnom fakultetu mesta ima za 400 studenata, a prijavljeno je 299 maturanata, dok na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja mesta ima za 245 studenata, a prijavila su se 132 maturanta.

Kao i prethodnih godina i ove godine veoma je malo interesovanje svršenih srednjoškolaca za studije koje obezbeđuju rad u prosveti. Za studije filozofije prijavljeno je samo pet budućih brucoša, za studije fizike osam, za studije Ruskog jezika i književnosti 10, za studije matematike 11, studije geografije 14, a za studije biologije 18.

U odnosu na broj odobrenih mesta najveća konkurencija bila je za upis studija grafičkog dizajna jer je za 10 mesta konkurisalo 27 maturanata i za studije psihologije gde je za 90 mesta bilo prijavljeno 268 maturanata.

Da je generalno manje brucoša ove godine rekao je za Niške Vesti dr Nebojša Raičević, dekan niškog Pravnog fakulteta, kada je najavio da ova generacija ima blizu šest hiljada manje kandidata.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    10. jul 2024 | 07:55

    Pa možda onda više neće biti plate ptofesora na Pravnom u Nišu 3000-4000 evra. Pogledajte izveštaje DRI. A kada su poslednji put zaposlili asistenta? Kako dobijaju akreditaciju ako ne zapošljavaju mlade? Isto važi za sve pravne fakultete u državi.

  • Emil

    10. jul 2024 | 08:05

    Da li će neko od tih profesora izgubiti posao, jer nemaju dovoljno studenata? Oni imali 2 ili 202 studenta imaju istu platu. Nije kao u osnovnim i sredenjim školama da ima plata zavisi od kvote časova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA