≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrotitelj Vladica upozorio na bube koje haraju Srbijom: Opasniji od zmije, od ujeda može da se umre za 2 min

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovi opasni insekti uveliko su krenuli da formiraju svoje leglo, a kako je naš sagovornik objasnio, taj proces počeo je već u proleće

  • 3
Vladica Stanković i stršljen Foto: Shutterstock, Ustupljene fotografije

Muškarac (45) iz Medveđe izgubio je život na kućnom pragu, jedan ujed direktno u venu, ujed opakog stršljena odveo ga je pravo smrt. Vladica Stanković, najpoznatiji zmijolovac u Srbiji, upozorio je sve građane i objasnio šta treba obavezno da imaju kod sebe u slučaju da ih stršljen napadne.

Iako je među ljudima izraženiji strah od zmija, Vladica u razgovoru za Telegraf ističe da su stršljenovi zapravo mnogo opasniji i pojašanjava da postoje dve vrsta uboda, od kojih jedan može biti smrtonosan.

"Imate dve vrste ujeda, prvi je u mišić gde se otrov sporije kreće i imate onaj u arteriju, u venu gde se otrov širi brže, opada pritisak, kreće gušenje i dolazi do brze, trenutne smrti", kaže on.

Kako Vladica otkriva i sam je prisustvovao slučejvima gde ujedenoj osobi nije bilo spasa, te je, nažalost, umrla za samo dva minuta.

"Pogotovo je opasno ako su ljudi alergični na stršljene, tada dolazi i do anafilaktičkog šoka", dodao je on.

Ovi opasni insekti uveliko su krenuli da formiraju svoje leglo, a kako je naš sagovornik objasnio, taj proces počeo je već u proleće i predstavlja pravo umetničko delo.

"Što je toplije oni se više razmnožavaju, njima sada pogoduje ova naša sredina. Važno je napomenuti da se uvek izležu sa sunčane strane", kaže Vladica.

U zavisnosti od toga koliko je godina topla, ili ipak nije, izleže se od 400 do 1000 larvi, a njihovo leglo može čak biti i veličine celog jednog bureta.

"Stršljenovi imaju svoje čuvare koji "stražare". Oni kada ujedu osobu ispuštaju feromon i daje uzbunu ostalim, pa ostanu krenu da ujedaju, i to najčešće u predelu glave i ramena, a ređe su to ruke i noge", napominje naš sagovornik.

Stršljenovi svoja legla mogu da naprave i ispod zemlje, kao i dve vrste osa, koje su takođe veoma opasne. Ovi insekti su veoma ozbiljniji, upozorava Vladica za Telegraf, nego zmije, jer postoji, kako kaže previliki broj rizika.

"Zato je važno da sa sobom uvek imate neki lek za alergiju, kako bi ga, u slučaju ujeda, što pre popili i neophodno je što hitnije javiti se lekaru", pojašnjava naš sagovornik.

Na kraju razgovora Vladica ističe da ona legla koja se nalaze u blizini porodica i dece moraju da se otklanjaju, jer pretstavljaju rizik i za one u čijoj se blizini nalaze, ali i okolinu.

Podsetimo, muškarac (45) umro je zbog ujeda stršljena na kućnom pragu, ne stigavši da pozove Hitnu pomoć. 

Meštani kažu da ga je stršljen ujeo u venu na vratu.

- Za čoveka pretpostavljam da je bio alergičan i da je dobio anafilatički šok, a posebno ako je ujed bio u arteriju, te da je zbog toga došlo do smrtnog ishoda - zaključuje Vladica.

Radio je u ogranku Elektrodistribucije u Medveđi. Za njega kolege kažu da je pre svega bio dobar drug, vredan i pošten radnik , kao i dobar domaćin, piše Jugmedija.

Iza sebe je ostavio suprugu, dvoje dece, majku i oca, kao i sestru.

(Telegraf.rs)

Video: Komisija ispitivala okolnosti zbog kojih je preminula žena od ujeda stršljena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • qwerty

    12. jul 2024 | 07:46

    sada ce zeleni zelenasi, zmijoljupci i buboljupci graknuti: ne ubijati strsljenove, ne ubijati zmije, to su korisne i bezazlene dobrice, dobro nam cine skoro ko da nas vole itd bla bla truc truc.

  • S

    12. jul 2024 | 10:21

    Na pecanju me je nesto ujelo za desni zglob noge, nisam ni osetio. Odmah zatim, jedva sam usao u auto, dosao kuci, zglob otekao i sirilo se crvenilo... Jaukao sam od bolova, drug me odvezao u hitnu. Noga otecena kao naduvana, bolovi nepodnosljivi, dobio inekciju..uzas.Nikad takve bolove nisam osetio, sta to bi i dan danas ne znam.

  • Lord

    12. jul 2024 | 07:52

    Strsljen nikad ne napada iz cistog mira,znaci ako ga slucajno uznemirite,ose su vec drugacije,nekad napadaju bez razloga...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA