U Srbiji postoji stotinak grupa vahabita sa oko hiljadu članova: Stručnjak otkrio "Radi se o ljudima koji..."

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Istakao je da se radi uglavnom o mladim, nezrelim ljudima, a u manjem broju i o osobama srednje dobi koje su rešile da naprave veliki zaokret u svom životu, od čega očekuju i veliko dobro po sebe

Direktor Akademije za nacionalnu bezbednost Dragan Simeunović izjavio je da je, kada je reč o ekstremističkim grupama, u našoj zemlji pretežno reč o pristalicama verskog ekstremizma, odnosno pravca među fundamentalističkim interpretacijama islama koji se označava kao vahabizam, dodajući da u našoj zemlji ima stotinak grupa i grupica vahabita, a ukupan broj članova ne prelazi hiljadu.

On je u intervjuu za današnju Politiku rekao da se obično misli da su oni pretežno koncentrisani u Raško-polimskoj oblasti, ali da ih ima i u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu i drugim mestima širom Srbije.

Komentarišući to što je verski konvertit Miloš (Salahudin) Žujović hladnim oružjem, odnosno samostrelom, napao žandarma Miloša Jevremovića ispred Ambasade Izraela u Beogradu, on je rekao da je najnoviji trend u islamističkom terorizmu da se koriste sva sredstva radi ubijanja, kako oni kažu nevernika, kao što su automobili, kamioni, kućni alat, poput čekića ili sekire, pa i oružje namenjeno sportu i zabavi, poput samostrela.

Ocenio je da se na taj način među stanovništvom širi strah od uvećanja mogućnosti za izvođenje nasilnih akata i dodao da je bitan razlog za to i činjenica da su mnoge države u cilju što uspešnije borbe protiv terorizma pooštrile kazne za nezakonitu proizvodnju i posedovanje oružja i eksplozivnih naprava, zbog čega je teroristima sve teže da nabave vatreno oružje i eksploziv.

"Na zakonodavcima je da merama obuhvate i posedovanje onih sportskih rekvizita koji se mogu zloupotrebiti za napad", naveo je on.

Govoreći o tome koji su najčešći motivi da osobe konvertiraju kao što je bilo u slučaju napadača u Beogradu, Simeunović je istakao da je prelazak iz jedne vere u drugu pravo svakog čoveka na slobodu izbora, ali da kada se radi o prelasku u sledbenike militantnog islamizma, postoje neke specifičnosti.

"Reč je najčešće o ", pa i u državi i crkvi kojoj pripadaju. Nemogućnost da ostvare lične ciljeve zamenjuju borbom za velike ciljeve‚ dajući pritom sebi u svojoj glavi najzad važnu ulogu", rekao je on.

Istakao je da se radi uglavnom o mladim, nezrelim ljudima, a u manjem broju i o osobama srednje dobi koje su rešile da naprave veliki zaokret u svom životu, od čega očekuju i veliko dobro po sebe.

Simeunović je naglasio da je veoma pogrešno gledati u svim muslimanima potencijalne ekstremiste.

"Od milijardu i po muslimana, koliko ih ima na svetu, ogroman procenat čine miroljubivi, nenasilni ljudi, baš kao kad je reč i o pripadnicima drugih velikih religija. Zato se ne treba ponašati fobično i upirati prstom na islam kao izvor opasnosti. Međutim, kada je reč o nekim militantnim interpretacijama islama, kao što je vahabizam, mora se biti oprezan jer je činjenica da veliki broj među verskim ekstremistima čine upravo vahabiti", rekao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA