Takmičiće se u čobanskim veštinama i birati najlepšu devojku: Sve spremno za susrete sela na Zlataru!

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mesto manifestacije nalazi se baš na tromeđi Nove Varoši, Prijepolja i Sjenice, a do njega vodi asvaltni put kroz planinu preko Suvog bora

Na Ivanjdan i ovog leta, u srcu Zlatara, na visu Đžade u selu Muškovina, okupiće se gorštaci iz svih okolnih sela, na praznik da predahnu od senokosa i njive, pa kroz nadmetanje u starim čobanskim veštinama da motivišu mlađe da nauče stare zanate, kao i da očuvaju, i nastave održavanje ove manifestacije.

Nekadašnje sastajalište zlatarskih čobana, drvoseča i rabađija, ostalo je samo u lepom sećanju mnogih, koji su odrasli pod skutom ove planine, ali i svima koji su pod njom proveli ceo vek, danas ih nema kao nekada, ne čuje se pesma i igra, ali se ipak bar jednom godišnje okupe na zbornom mestu i prisete, kako kažu, lepih vremena.

Za dan u godini, kada se opet kao nekada susreću, izabrali su 7. jul, Ivanjdan, praznik na koji već 20 godina organizuju seoski sabor, koji okuplja goste, učesnike i meštane iz svih sela u okolini, da se prisete, kroz igru i pesmu, već zaboravljenih čobanskih dana.

Mesto manifestacije nalazi se baš na tromeđi Nove Varoši, Prijepolja i Sjenice, a do njega vodi asvaltni put kroz planinu preko Suvog bora. Svako selo, kažu nam gorštaci, imaće svoju ekipu za nadmetanje, koje počinje nešto posle 9 sati ujutru i traje do popodne, nakon čega sledi proglašnje najboljih i vašar uz muziku pod šatorom.

Takmičiće se u onim pravim starinskim veštinama, današnjim generacijama malo poznatim, a ko je su do pre pola veka bile potreba i razonoda starovlaškim planincima. Bacaće kamen sa ramena, skakati u dalj, prevlačiti kličak i konopac, odmeriće snagu i spretnost u struganju balvana kladarom, a igraće fudbal i odbojku. Rabađžije će na "megdan" izvesti svoje junake, volove, za čije nadmetanje vlada veliko interesovanje u ovom kraju.

Obzirom na to da su sela u nedrima planina, još uvek ima onih koji su izbrali da žive od najtežeg fizičkog posla, i sačvali zanat koji je hranio planinska sela.

Poseban deo manifestacije, posvećen je osobama nežnijeg pola, pa će i one, pored velikog broja muških disciplina, imati svoje takmičenje, i to u lepoti.

Po prvi put su lane organizatori došli na ideju da osmisle ovako nešto, što je zaista obogatilo sadržaj sabora i privuklo pažnju mlađoj publici. Pobednici će kao nagrada pripasti sedmodnevni boravak u Čanju, a dok dve pratilje dobijaju vikend na Zlatiboru.

(Telegraf.rs)

Video: Imate privilegiju da prvi vidite vicešampione iz Rima: Branković otvorio Prvenstvo Srbije u atletici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA