≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Krkobabić: Miholjski susreti prkose i letnjim vrućinama

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od ukupno 113 jedinica lokalne samouprave koje su po konkursu Ministarstva za brigu o selu dobile sredstva za organizovanje Miholjskih susreta, u junu je svoje programe održalo njih devet

  • 0
Milan Krkobabić Miholjski susreti Foto: Bojana Caranović

„Naši susreti sela prkose letnjim vrućinama. I ovih dana okupljaju veliki broj učesnika i posetilaca iz svih krajeva Srbije“, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Prethodne nedelje održane su manifestacije u selima četiri opštine – Malo Crniće, Vršac, Boljevac i Paraćin.

Na Miholjskim susretima u selu Kula kod opštine Malo Crniće izabran je najlepši fijaker. Dva crna vranca i kočije Marka Rajića nisu mogla da odmore od posetilaca koji su stajali u redu da se provozaju sa ovim lipicanerima.

„Fijaker sam nasledio od oca i veoma sam ponosan na pobedu. Osim izgleda kočije, ocenjivala se i lepota konja, a ovakvi crni vranci kao moji, danas su prava retkost. Da bi im griva bila tako sjajna, obavezni su redovno kupanje, češljanje i treninzi. Vožnja fijakerom je pravo uživanje. Danas to najviše vole deca, a nekada sam često vozio mladence na venčanja“ rekao nam je Marko.

Na susretima u Kuli birali su se i najbolja pogača, najlepši dečiji crtež sela, kao i najukusniji pasulj. Na štandovima su bili predstavljeni i domaći proizvodi, zanatski radovi, a svoja vina su izložili i Tanja i Nikola Sarić koji su pre godinu dana baš u ovom selu dobili kuću preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, a danas tamo vode uspešnu vinariju.

U isto vreme u Izbištu kod Vršca birao se najlepši banatski sto. Na pobedničkoj trpezi gostujućeg Udruženja žena iz Rumunije našlo se sve od hleba i masti, uštipaka, krofni, supe i rinflajša, popare, cicvare, valjuški do salčića, štanglica, pita i štrudli. Oko 5.000 posetilaca obišlo je više od 20 postavljenih štandova i uživalo u ukusima banatskog fruštuka.

I u drugim delovima Srbije protekle nedelje takmičilo se u tradicionalnom sesokom višeboju, fudbalu, pikadu, šahu, krčkali su se kotlići i domaća jela.

U Paraćinu je selo Mirilovac okupilo 33 sela, a najviše pažnje izazvalo je odmeravanje snaga obaranjem ruku, skokom u dalj i nadvlačenjem štapa.

Od ukupno 113 jedinica lokalne samouprave koje su po konkursu Ministarstva za brigu o selu dobile sredstva za organizovanje Miholjskih susreta, u junu je svoje programe održalo njih devet. Tokom jula će ih biti u 12 sela širom Srbije, već predstojećeg vikenda posetioce će dočekati žitelji Odžaka i Vladičinog Hana.

(Telegraf.rs)

Video: Krkobabić: Uskoro novi konkurs za kupovinu kuća na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA