Islamski vernici danas dočekuju Novu hidžretsku godinu

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Muslimani čitavog sveta priseća se Hidžre koja se dogodila 622. godine

Sa zalaskom sunca danas, 6. jula, za muslimanske vernike nastupa Nova hidžretska godina 1446. Prvi dan Nove godine je 7. jul.

Muslimanski kalendar je lunarni, mesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara, prenosi Sandžak Press.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vreme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda a.s. iz Meke u Medinu.

Muslimani čitavog sveta priseća se Hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhamed a.s. bio prisiljen radi vere sa svojim ashabima – prijateljima napustiti svoj rodni grad Meku i otići tamo gde neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živeti do svoje smrti.

Poslanik Muhammed a.s. je kazao: “Muhadžir (onaj koji čini Hidžru) svaki je onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio.”

(Telegraf.rs)

Video: Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama: Vreme za radost, zajedništvo i solidarnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA