≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika konferencija o VTO u organizaciji Telegrafa! Pokrovitelj Ministarstvo zdravlja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Republika Srbija je tokom proteklih nekoliko godina pokrenula brojne programe u cilju rađanja dece i pomoći onima koji se bore sa sterilitetom

  • 1
Telegraf Foto:

Telegraf Media Group” pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku ministra zdravlja Zlatibora Lončara  16.jula organizuje Konferenciju o vantelesnoj oplodnji “PUT DO NOVOG ŽIVOTA”, sa početkom u 10h u kompleksu Comtrade, Savski nasip 7, Novi Beograd.

Prema procenama SZO u ovom momentu sa neplodnošću se suočava svaki šesti par u svetu, dok se za Srbiju uzima podatak da se oko 400.000 parova bori za potomstvo.

Republika Srbija je tokom proteklih nekoliko godina pokrenula brojne programe u cilju rađanja dece i pomoći onima koji se bore sa sterilitetom.

Kakva su iskustva, šta je sve država uradila po ovom pitanju, šta je dostupno od procedura u našoj zemlji, koje novine nam stižu, odgovore daju naši stručnjaci.

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar daće uvodnu reč i proći kroz analizu svega što je država uradila kako bi pomogla svima onima koji se bore sa sterilitetom, ali i koje nam novine stižu.

Panelisti: prof.dr Aleksandar Stefanović (GAK Višegradska), prof.dr Predrag Sazdanović UKC Kragujevac), dr Ana Jeremić (GAK Narodni front), doc.dr Dejan Mitić (UKC Niš), doc.dr Stevan Milatović (UKC Vojvodine) i dr Davor Živković (ZC Valjevo), odgovoriće na sva stručna pitanja.

Koji su najčešći uzroci steriliteta

Strčnjaci objašnjavaju da su uzroci steriliteta heterogeni. Kod žena se javljaju problemi u ovulaciji, u menstrualnom ciklusu, problemi sa horomonima, zapušenost jajovoda, endometrioza, a dešava se i da žene svesno odlažu materinstvo.

Šta sve država finansira

Neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera do 45. godine žene koja nema dece

Dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembriotransfera za žene do 45. godine koja ima jedno dete

Država plaća proceduru VTO i kada muški partner ima dijagnozu azoospermije i zamrznuti materijal u nekoj od klinika za VTP u Srbiji

Za sve koji ispunjavaju kriterijume za donaciju država omogužava jedan paket uvoza za izvođenje postupaka

Tri postupaka VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri stimulisana postupka sa doniramim spermatozoidima imaju svi parovi kojima je neophodna procedura, kao i tri krioembriotransfera za postupke sa doniranim materijalom

Ženama bez partnera omogućena je vantelesna oplodnja o trošku države, tri stimulisana postupka sa doniranim spermatozoidima, kao i tri krioembriotransfera dobijenih uz pomoć doniranih speramrozoida. (Uslov je da žena ima manje od 45 godina i da nema dete)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA