Vreme čitanja: oko 2 min.

Svet pre civilizacije: Fosili iz beogradskog Prirodnjačkog muzeja u Vršcu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fosili nam pružaju uvid u evoluciju života, klimatske promene i geološke događaje koji su oblikovali našu planetu

  • 0
Saopštenje - Svet pre civilizacije Fosili iz beogradskog Prirodnjačkog muzeja u Vršcu Foto: Borislav Krljić

Kako je izgledao svet pre nego što smo mi zakoračili na ovu planetu? Kakve priče kriju fosili starih životinja i biljaka sa naših prostora i šta nam oni mogu reći o našoj sadašnjosti? Odgovore na ova pitanja, pronaći će posetioci gostujuće izložbe Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Fosili kao odrazi prošlosti“ koja je otvorena u Gradskom muzeju Vršac.

Ovo svojevrsno putovanje kroz vreme predstavlja preko sedamdeset izloženih vrsta – Od najstarijih puževa i školjki, koje datiraju iz eocenskih naslaga pre 38 miliona godina, do kljova i vilica mamuta koji su tokom ledenog doba gospodarili našim krajevima, pa sve do replika svetski poznatih fosila poput „Lusi“, sabljozubog smilodona i južnoameričkog kopitara sa surlom. Primerci su prikupljani sa brojnih lokaliteta u Republici Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Austriji.

- Fosili nam pružaju uvid u evoluciju života, klimatske promene i geološke događaje koji su oblikovali našu planetu. Svaki fosil je jedinstvena priča o vremenu i okruženju u kojem je nastao, kao i o biću koje je nekada tu živelo. Nastala je kao rezultat truda naših stručnjaka i istraživača koji su godinama sakupljali, istraživali i restaurirali ove dragocenosti. Svaki eksponat je pažljivo odabran kako bi vam pružio najbolji uvid u bogatstvo paleontološkog nasleđa koje posedujemo - rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, Slavko Spasić.

- Za nas je saradnja sa Prirodnjačkim muzejem velika čast zato što je to prilika da sarađujemo sa najboljima, a Prirodnjački muzej je i naša matična kuća. Mi smo pre dve godine započeli zajednički projekat kako bismo našu bogatu zbirku predstavili najbolje i zato nam je potrebna podrška najboljih, a to je svakako Prirodnjački muzej - rekla je direktorka Gradskog muzeja Vršac, Ivana Ranimirov.

- Količina i kvalitet informacija kojima danas raspolažemo, neuporedivo su veći u odnosu na vreme kada je započeto formiranje zbirki koje danas publika ima priliku da vidi. Kroz provereni i još neprevaziđeni način izlaganja, posetioci će se upoznati sa preko 70 vrsta iz fundusa zbirki. Ovom postavkom želeli smo podsetimo na utemeljivače paleontologije ali i da omogućimo da publika prepozna iskorake kroz nove modele skeleta Lusi, sabljozubog tigra. Pošto se sve više praktikuje da se po muzejima izlažu mulaži, napomenuću da se na izložbi nalazi 80 posto originala o čemu govori i sam naziv izlozbe - rekla je jedna od autorki, Biljana Mitrović. Koautori izložbe su Sanja Alaburić i Branko Radulović.

Dok čekamo prvu u istoriji, novu, namensku zgradu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, publika će se kroz izložbu „Fosili kao odrazi prošlosti“ upoznati sa bogatim fundusom zbirki ovog muzeja, koji skoro 130 godina čeka stalnu postavku.

Izložba će trajati do 15. avgusta, a realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Ovde bi svako želeo da stanuje - u komšiluku Muzeja Nikole Tesle i nove zelene pijace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA