≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vučić o "Vatrenom udaru 2024": Ponosan sam! Očekujemo u septembru prvih 1.000 komada "komaraca"

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvedena je taktička vežba s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024"

  • 47
Vučić, Pasuljanske livade Foto: Printskrin/Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić u okviru Dana visokih zvanica prisustvovao je danas opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024" u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

- Ponosan sam na ono što smo danas mogli da vidimo. Prvi put smo mogli da vidimo dejstvovanje Komarca 2, SM1, prvi put smo mogli da vidimo izbacivanje ovih 12 mina BD2 ako se ne varam, dakle mogli smo da vidimo i donošenje municije besposadnog Malog Miloša i dejstvo ne samo mitraljesko Malog Miloša već i raketnog bacača koje je bilo izuzetno precizno. Mogli smo da vidimo izuzetne pogotke Pasarsa, Korneta, korišćenje i raketa iz Pasarsa ali naravno i topova 40 mm - rekao je na početku i dodao:

- Današnja vežba na Pasuljanskim livadama posvećena je pre svega dronovima, očekujemo da u septembru mesecu imamo prvih hiljadu komada naše proizvodnje "komaraca" - poručio je.

Vežbi su prisustvovali i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Na vežbi "Vatreni udar 2024" uvežbavalo se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Prikazana su dejstva PVO sistema pancir S1 i Pasars, protivoklopni sistem kornet M, dronovi samoubice SM-1,SM-2, komarac i osica, modernizovanog višecevnog lansera raketa Oganj M17, dejstvo samohodnih haubica Nora B52, samohodne haubice Gvozdika, dejstvo višenamenskog bombardera Orao J22, dejstvo transportnog aviona AN26, i biće prikaz novog sredstva oklopnog pešadijskog transportera BTR.

Učesnici vežbe su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta i na njoj je angažovano oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA