≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika novina za srpske vozače: Jedna se tiče preticanja, a druga za plaćanje i na ovim putevima

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U planu i da se putarina, od naredne godine, naplaćuje i na brzim saobraćajnicama, a za šlepere i na magistralnim putevima?

  • 17
Mladi vozač Foto: Shutterstock.com

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima unazad radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koje će doneti brojne novine, a sve u cilju da se bahatim vozačima stane u kraj i broj saobraćajnih nezgoda svede na minimum.

"Jedna od mera koja će se uvesti jeste zabrana međusobnog preticanja šlepera, to se više neće tolerisati kad šleperi jedan drugog pretiču na auto-putu. To usporava ali i ugrožava saobraćaj. Broj incidenata u kojima učestvuju šleperi sve je veći. Takođe uvešćemo da na kamionima mora da stoji cerada, da se ne bi dešvalo da na auto-putu ispada šljunak ili sve drugo što kamioni prevoze", rekao je ministar saobraćaja Goran Vesić.

Putarina i na brzim saobraćajnicama

On je dodao da će se od naredne godine putarina osim na auto-putevima, naplaćivati i na brzim saobraćajnicama, a za šlepere i na magistralnim putevima.

Na ovim saobraćajnicama neće biti naplatnih rampi, a sama cena putarine će biti niža nego na auto-putevima.

"Na najvažnijim magistralnim putevima putarina će se naplaćivati za šlepere čije je osovinsko opterećenje preko sedam i po tona. Za naplatu putarina biti korišćen veoma uspešan sistem iz Mađarske i da je za to već potpisan ugovor", rekao je Vesić.

Ograničenje snage za nove vozače

Jedna od novina u Zakonu o bezbednosti saobraćaja biće i ograničenje snage motora za vozače do 25 godina.

"Mi kao ministarstvo insistiramo na tome da se, kada su u pitanju osobe do 25 godina, ograniči broj konjskih snaga automobila koje mogu da voze za šta za sada postoji ograničenje za probnu vozačku, ali ovo ograničenje treba da se proširi na godine života. Želimo da broj nastradalih smanjimo na minimumm, a svedoci smo nažalost situacje da veliki broj mladih gine upravo iz razloga jer koriste automobile koje ne umeju da voze sa svojim vozačkim iskustvom", zaključio je ministar Vesić.

(Telegraf.rs / RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    3. jul 2024 | 14:53

    Aaaaahahahahaaaaaa!!!!! Plaćaj marvo! Još samo da se plaćaju mostarine i biće sve kao pre 500 godina! Plaćas registraciju svake godine,putarine,osiguranja,parkiranje pa sta je ostalo?! Pa kretanje bilo kada i bilo gde! Kad uđes u svoj auto kao da si ušao u taksi! Očekujem da će sns mozgovi da osmisle kako da mi naplate parkiranje u sopstvenu garažu! Najskuplje gorivo u Evropi a mozda i na svetu! Slušam danas vođu kaže ove nase prosečne plate od 763,41 evro u stvari nisu realne....rekoh naravno da nisu ali onda on kaže, one su mnogo veće!! Aaahahahahahahahahahaaaa! lud ko Jovana Jeremić i DiDi Džej!

  • Prle

    3. jul 2024 | 14:25

    Kome samo ove budalaste ideje padaju na pamet?!

  • Map

    3. jul 2024 | 14:50

    Samo tako, ali tim i takovim merama cete oterati slepere sa nasih autoputeva i necete ni ubirati novac, ali i ako vam to dozvoli EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA