≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izveštaj o 5 godina implementacije Deklaracije o integraciji Roma i pripreme za ministarski sastanak u Berlinu

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nalazi i preporuke iz ovog Izveštaja koristiće se za pripremu Ministarskog sastanka koji je planiran za septembar 2024. godine u Berlinu

  • 0
Romi, implementacija Foto: A.Ć.

U cilju pripreme Izveštaja o pet godina implementacije „Deklaracije partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma“ (Poznanske deklaracije), u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog održan je konsultativni sastanak.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstva prosvete, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Nacionalne službe za zapošljavanje, Asocijacije zdravstvenih medijatorki, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i Saveta Evrope. Ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prisustvovale su pomoćnica ministra Nina Mitić i šefica Odseka za unapređenje položaja Roma Sofija Osmanović.

Nalazi i preporuke iz ovog Izveštaja koristiće se za pripremu Ministarskog sastanka koji je planiran za septembar 2024. godine u Berlinu. Izveštaj se priprema u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Integracija Roma faza III“ koji se implementira na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Program je fokusiran na:

- Adresiranje romskih pitanja u relevantnim javnim politikama i borbu protiv ciganizma;

- Podršku socio-ekonomskoj integraciji Roma i ravnopravnosti Roma u oblasti stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja, zdravlja, obezbeđivanja ličnih dokumenata, kao i zelene i digitalne tranzicije;

- Osnaživanje institucionalnih kapaciteta za rešavanje poteškoća sa kojima se suočavaju Romi u regionu.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Nacionalnog saveta Roma, Bajram Morina.

Ovaj konsultativni sastanak predstavlja važan korak ka jačanju saradnje i koordinacije među institucijama i organizacijama koje se bave pitanjima romske populacije, sa ciljem da se unapredi njihov položaj i osigura ravnopravnost u društvu. Rezultati i preporuke iz Izveštaja biće ključni za dalji rad i unapređenje politika koje se odnose na Rome na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

(Telegraf.rs/A. Ćirić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA