Vreme čitanja: oko 3 min.

Bogoljubu Kariću nagrada za životno delo i čelna pozicija Regionalnog razvojnog i ekonomskog saveta

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Sarajevu je 27.juna 2024. godine održana 45.manifestacija Izbor Najmenadžera i Najličnosti jugoistočne i centralne Evrope

  • 0
Bogoljub Karić Foto: Promo/ Časopis Euromanager

U okviru manifestacije održana je međunarodna poslovna konferencija sa nazivom "Zajedničko regionalno tržište" na kojoj je glavni govornik bio Bogoljub Karić, osnivač i predsednik BK Grupe u pratnji potpredsednika BK Grupe Dragomira Karića, koji se smatraju restauratorima kapitalizma i nosiocima privatne inicijative na ovim prostorima.

Na konferenciji su se okupili menadžeri iz regiona i javne ličnosti, koje mogu dati svoj doprinos ekonomskoj obnovi i prosperitetu regiona. Bogoljub Karić izrazio je zahvalnost što mu je ukazana velika čast da bude glavni govornik na konferenciji i naglasio važnost saradnje u regionu i istakao važnost porodice i porodičnog biznisa. Njegov referat "Put do uspeha – Regionalna saradnja, kuda i kako dalje?" izazvao je veliki interes učesnika, posebno njegova inicijativa o osnivanju Fonda za očuvanje i razvoj porodičnih kompanija, koji bi omogućio preživljavanje porodičnih kompanija i obezbedio kontinuitet odnosno prenos biznisa sa generacije na generaciju. Ta inicijativa biće upućena vladama regiona ali i institucijama EU da se to pitanje sistemski reši na nivou EU.

Bogoljub Karić podržao je i osnivanje Evropskog razvojnog fonda, koji bi omogućio finansiranje i razvoj kompanija i biznisa i bio bi, po formuli Bogoljuba Karića, fokusiran isključivo na osnivanje joint ventures kompanija u regionu. To bi dovelo do zbližavanja ljudi što bi doprinelo trajnom miru i dugoročnoj stabilnosti u regionu. Fond bi bio otvorenog karaktera i privukao bi evropske i američke fondove što bi bio dodatni podsticaj snažnom razvoju regiona.

Posebno je veliki interes pokazan za predlog Bogoljuba Karića o uključivanju svih zemalja regiona i učešću na međunarodnoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu, koju je nazvao ekonomskom olimpijadom i istakao nezamenjivu ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uspeo u snažnoj međunarodnoj konkurenciji da Srbija dobije organizaciju ovako važnog i velikog svetskog događaja. EXPO 2027 treba da predstavlja prekretnicu za samu Srbiju, koja će u organizaciju investirati 17 milijardi evra, koji će se multiplikovati na razvoj njene privrede i doprineti da se ostvari zamisao predsednika Vučića o ostvarenju BDP 2027.godine u iznosu od 100 milijardi evra.

Pozvao je na održavanje regionalnog sastanka u vezi organizacije i učešća na EXPO 2027 i uveren je da će predsednik Vučić sa zadovoljstvom prihvatiti sastanak sa svojim kolegama u regionu na tu temu, jer će to dovesti o ekonomskog prosperitete vrednog milijardama evra. Bogoljub Karić pozvao je na proširenje EU jer budućnost regiona i njegov prosperitet vidi u članstvu EU i zajedničkom evropskom tržištu i istakao da „Ulaskom u EU prestaju svi potresi i pretresi u regionu. Perspektiva članstva je najbolji mogući mehanizam za obezbeđivanje trajne stabilnosti“. Ako su 2004.godine evropski čelnici smogli snage i hrabrosti da kolektivno u članstvo EU prime 10 zemalja, onda 20 godina kasnije ne vidimo prepreke da zemlje Zapadnog Balkana sa ukupno 16 miliona stanovnika ne budu uskoro zajednički primljene u članstvo EU što bi bio dodatni podsticaj za kasnije članstvo Ukrajine, Moldavija i Gruzije u EU.

Usvojeni zaključci konferencije i predloženo je da na čelu Evropskog razvojnog fonda i Regionalnog razvojnog i ekonomskog saveta, koji će biti na raspolaganju vladama kako bi naš region i građane učinili bogatijim bude Bogoljub Karić.

Na kraju međunarodne poslovne konferencije Bogoljub Karić imao je brojne bilateralne susrete sa menadžerima i vlasnicima kompanija i zapažene medijske nastupe.

Nakon međunarodne poslovne konferencije održana je ceremonija dodele priznanja najzaslužnijim pojedincima i kompanijama. Ministarki spoljnih poslova Slovenije Tanji Fajon je priznanje „Evropska najministarka“ uručio bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, dok je brojnim menadžerima i kompanijama uručene različite menadžerske nagrade. Bogoljub Karić je ovoga puta dobitnik „Nagrade za životno delo“.

U večernjim satima Bogoljub i Dragomir Karić su zajedno sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić prošetali Baščaršijom čime je i završena njihova poseta glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA