Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovi delovi Srbije biće prvi na udaru hladnog fronta: Oluje će tutnjati našom zemljom, moguć grad, a i poplave

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pojedinim predelima Srbije za 12 sati očekuje sa da padne kiše koliko u proseku padne za mesec dana

  • 2

U Srbiji protiče vreo dan, a uz vedro vreme, temperature dostižu 36°C, koliko je izmereno u Ćupriji. Vrelom i vedrom vremenu odbrojani su sati, a jako pogoršanje vremena već je stiglo do našeg regiona.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Nad severoistokom Evrope danas se nalazi ciklon, a u sklopu njega prostire se i veoma izražen hladni front, koji je Evropu danas "podelio" na dva dela.

Hladni front prostire se od severoistoka kontinenta preko centralne Evrope i severa Panonske nizije sve do Alpa i jugozapada kontinenta.

Trenutne temperature vazduha Foto: Meteociel

Iza hladnog fronta dolazi do priliva vrlo sveže vazdušne mase, pa je u ovom času u ovim predelima, odnosno u severnim, zapadnim i centralnim predelima Evrope i u oblasti Alpa i za 10 do 15 stepeni hladnije u odnosu na naše područje, jugoistok i istok kontinenta, gde su temperature iznad 30°C, pa i 35°C.

Na svom putu preko centralne Evrope i oblasti Alpa hladni front uslovljava veoma jake pljuskove i grmljavinske oluje i nepogode, koje su trenutno najintenzivnije na zapadu Mediterana, na severu i severoistoku Italije, u Sloveniji, u Slovačkoj i u Poljskoj. Tokom jučerašnjeg dana na udaru jakih grmljavinskih oluja našla se centralne Evrope, naročito područje Nemačke, Poljske, Austrije i Slovačke. Pre toga oluje su pogodike Francusku i Nemačku, a jug Švajcarske i severozapada Italije pogodile su razorne bujice, u kojima su tri osobe nastradale.

Istorvemeno, nad našim područjem očekuje se i spuštanje prostrane visinske doline sa severa, pri čemu će uslediti i advekcija osetno hladnije vazdušne mase, pa će temperature sutra u delovima Srbije biti i za 15 stepeni niže u odnosu na današnje.

Već tokom večeri u severnim, tokom noći i u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta i jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima i grmljavinom.

Nevreme munje Foto: sat24, Telegraf

Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima.

Pre prodora hladnog fronta, već može biti i predfrontalnih grmljavinskih oluja i nepogoda.

Na udaru pljuskova sa grmljavinom i oluja prvo će se naći Bačka, Srem, Podrinje, Mačva, Kolubarski okrug, Beograd, Banat, zapadna i centralna Srbija, Pomoravlje, Podunavlje i Šumadija, potom Banat, Braničevski okrug i istočna Srbija.

Očekuje se pad temperature za desetak stepeni u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Tokom utorka pogoršanje vremena proširiće se na celu Srbiju. Očekuju se vrlo obilne padavine i palo bi od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno i od 50 do 70 litara, pa i više, što su količne koje u proseku padnu za mesec dana tokom jula.

Zbog toga bi mogle da nastanu urbane poplave i bujice, a postoji opasnost i od izlivanja manjih tokova i potoka.

Posebno kritično bilo bi na pojedinim lokacijama gde lokalno bude palo i do 100 litara kiše po kvadratnom metru, a u najvećoj opasnosti su zapadni predeli Srbije.

I dok će u utorak najobilnije padavine pogoditi zapadne i centralne predele Srbije, najveća opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda očekuje se u jugozapadnim, istočnim, jugoistočnim i južnim predelima Srbije.

Zbog očekivanih vremenskih pojava, preporučuje se veliki oprez na otvorenom i izbehavanju kritičnih mesta od večeras, pa narednih 24 sata. Veliki oprez biće neophodan i u saobraćaju i da se vožnja prilagodi vremenskim uslovima i uslovima u saobraćaju.

Maksimalna temperatura biće od 20°C u zapadnim i centralnim do 30°C u jugoistočnim predelima Srbije, tako da se očekuje i veoma izražen temperaturni gradijent, ali će hladni front i jugoistoku Srbije tokom dana doneti pad temperature i za deset stepeni.

Od srede se očekuje postepena stabilizacija vremena, ali će biti i sveže. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C. U petak sunčano i toplije, a povratak sunčanog i pravog letnjeg vremena očekuje se od vikenda, uz temperature iznad 30°C.

Inače, kako se večeras, noćas i tokom utorka u Srbiji očekuju veoma nepovoljne vremenske prilike, potrebno je redovno pratiti nadležne i državne službe na potencijalne opasne pojave.

Nema mesta panici i bitno je samo slediti upustva nadležnih službi.

(Telegraf.rs)

Video: Novi Pazar zahvatilo jako nevreme, vetar oborio stabla u centru grada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA