≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koković: Kampanja "Vozi odmoran" namenjena svim vozačima i putnicima

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njegovim rečima svakoga dana u letnjim mesecima se dogodi do 100 saobraćajnih nezgoda

  • 0
Mirko Koković Printskrin: Youtube/kopernikus rtv raska

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković izjavio je da je kampanja "Vozi odmoran" koja počinje danas, namenjena svim vozačima i putnicima koji će tokom jula i avgusta prolaziti kroz Srbiju, a prvenstveno putnicima koji idu na duga putovanja, onima koji tranzitiraju ali i svima onima koji se u letnjim mesecima nađu na našim putevima.

On je za Tanjug rekao da je kampanja, koja će trajati do 10. septembra, značajna jer se pokazalo da se zbog zajedničkih institucionalnih aktivnosti, smanjio broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama.

"Jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda na putevima u toku letnjih meseci, koje za posledicu imaju teške telesne povrede ili smrtni ishod, jeste umor. Cilj ove kampanje je da podignemo svest kod vozača i da im predstavimo koliko umor može biti opasan i do kakvih posledica može da dovede", rekao je Koković.

Prema njegovim rečima svakoga dana u letnjim mesecima se dogodi do 100 saobraćajnih nezgoda.

"U proseku leti mesečno smrtno strada oko 40 lica i oko 1.600 lica zadobije povrede u saobraćajnim nezgodama. U julu i avgustu 2023. godine poginulo je 76 i povređeno 3.832 lica, od kojih je 720 lica zadobilo teške telesne povrede. Vreme godišnjih odmora jeste vreme kada se svi opuste, a to je u saobraćaju nedopustivo, jer je svaki trenutak izuzetno bitan, a nekada i presudan", rekao je Koković.

Dodaje da je jedini lek za umor san, kao i da muzika, otvaranje prozora, kafa i energetski napici ne uklanjaju umor, već stvaraju zabludu vozaču i daju lažan osećaj da je vozač prevazišao krizu.

"Kako su umor, pad koncentracije i pospanost česti razlozi nastanka saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima preporučujemo da planirate putovanje- pripremite vozilo, planirate trasu puta i pripremite sebei to posebno na put krenete zdravi, naspavani i odmorni, na svaka dva sata vožnje, odmorite najmanje 15 minuta", rekao je Koković.

Dodaje i da tokom letnjih meseci procentualno više lica pogine u ranim jutarnjim časovima i kasnim večernjim časovima, nego što je to slučaj u drugom delu godine.

"To se može dovesti u vezu sa tim da najveći broj ljudi putuje noću kako bi izbegao najtopliji deo dana i gužve. U nezgodama sa poginulim licima tokom letnjih meseci svaka treća nezgoda je sa jednim vozilom, što se može dovesti u vezu sa umorom i gubitkom kontrole nad vozilom", rekao je Koković.

Kampanja "Vozi odmoran" pokrenula je Agencija za bezbednost saobraćaja zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i ostalim društveno odgovornim partnerima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA