Dva lica Kragujevca: Od stare kolonije do novog centra grada, prošli smo ispod neobične kapije

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Radnička kolonija danas je zaštićena istorijska celina

Tokom Prvog svetskog rata razorena Srbija diže se iz pepela. Stiže kakvo-takvo obeštećenje od Nemaca i u staroj, prvoj prestonici moderne Srbije, Kragujevcu, niče ogromno radničko naselje.

Prošli smo kroz "Kolonsku kapiju", neobičnu građevinu sa natpisom "Radnička kolonija", dve stare sijalice i stražarskim mestima. Kragujevčani dobro znaju gde se nalazi, a kada ste gost ovog grada i slučajno prođete mirnom Ulicom Dimitrija Tucovića videćete kapiju kakva nije uobičajena na našim ulicama.

Radnička kolonija danas je zaštićena istorijska celina. Nju čine: Zgrada ''Sokolana'', Dom upravnika Kolonije, Dom školskog nastojnika, Vatrogasni dom, Stambena baraka, Paviljon za promenadnu muziku i Kiosk. Spomenik Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću postavljen je u savremeno doba na mestu gde se do 1938. godine nalazila njegova bista.

Nedaleko od Kolonske kapije mogu se videti i stare kuće, građene planski, istovetno i to su bili domovi u kojima su živeli oficiri i viši činovnici, dok je "radnička klasa" imala na raspolaganju drvene objekte.

Brdašce iznad Vojno-tehničkog zavoda, koji je bio motor razvoja grada, postalo je tako i jedno od najmodernijih naselja za svoje vreme, a to je bila treća decenija prošlog veka. Tako je od političkog centra države tokom sticanja samostalnosti Kragujevac prerastao u njeno industrijsko srce i pravi grad.

Danas Koloniju seče prometan bulevar, moderni tržni centar, luksuzne višespratnice... Ali još možete pronaći jedno mirno i lepo mesto, simbol Kolonije - Sokolanu, zgradu sazdanu od drveta koja i dalje oduzima dah!

(Telegraf.rs)

Video: Kijanu Rivs i grupa Dogstar nastupila na Arsenal festu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    6. jul 2024 | 11:13

    Тако се ПРЕ РАТА бринуло о радницима: куће (са ОДЛИЧНОМ изолацијом), мала окућница (чесма, баштица) и све сређено, читаво насеље, под конац, без подвале.

  • Ovdašnji

    6. jul 2024 | 15:56

    Stara radnička kolonija po ugledu na koncetracione logore. Zgrada za oficire, zgrada za upravnika, obavezna kapija i stražarska mesta. A unutar kolonije(logora), naravno u barakama kako i priliči logorima, ko drugi nego radnički robovi.

  • JS

    6. jul 2024 | 12:22

    Sad će neko da zapali tu lepotu, pa sagradi Kg na ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA