Vreme čitanja: oko 2 min.

Pustinjski đavo usred Novog Sada: Liči na tornado, izgleda strašno, ali... Otkud ovo uopšte u Srbiji?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova pojava povremeno se javlja i u Srbiji, naročito tokom mirnih, toplih i stabilnih dana

  • 3
Dust Devil, pustinjski djavo Foto: Shutterstock

Nakon niza veoma nestabilnih dana sa jakim olujama i vrlo obilnim padavinama, ovaj vikend doneo je Srbiji uglavnom sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature oko 35°C. Ipak, jedna veoma intersantna pojava zabeležena je juče u toku poslepodneva u Novom Sadu.

Usred grada usnimljen je vihor nalik tornadu, ali nije se formirao iz oblaka, već sa zemlje, pa otkrivamo o čemu je reč.

Ova pojava u meteorologiji naziva se Dust devil ili pustinsjki đavo.

Pustinjski đavo je vrsta lokalnog atmosferskog vrtloga.

Formira se u uglavnom tokom poslepodneva, odnosno u najtoplijem delu dana.

Uglavnom se formira i tokom sunčanih dana sa slabim vetrom, kada postoji intenzivno zagrevanje podloge, koje dovodi do zagrevanja vazduha uz podlogu i tada dolazi do naglog uzdizanja vazduha.

Formiraju iznad golog i suvog zemljišta, ili iznad zemljišta sa niskom vegetacijom, jer se takvi tipovi zemljišta brže i znatno više zagrevaju. Zbog toga se vrtlozi prašine češće formiraju i dostižu jači intenzitet u krajevima sa suvom i toplom klimom, poput pustinja, pa otuda i potiče naziv pustinjski đavo.

U njima se vazduh uzdiže od podloge i kreće oko vertikalne ose - vrtloži. Ovi vrtlozi obično kratko traju i ne nanose veću štetu. Njihov prečnik i visina može biti od oko jednog metra, pa do nekoliko desetina metara. Oni kovitlaju prašinu, pesak, lišće i lakše predmete. Ponekad pustinjski đavoli mogu biti intenzivniji i pričiniti manju štetu.

Iako pustinjski đavo vizuelno podseća na tornado, budući da i kod vihora postoji vrtložno kretanje i vidljivi levak nastao od podignute prašine i peska, vihori su znatno slabijeg intenziteta i kraćeg trajanja od tornada, i njihovo formiranje nije vezano za oblake, već započinje od podloge pri sunčanom vremenu, dok se tornada spuštaju ka zemlji iz baze olujnih oblaka.

Vihori-vrtlozi prašine se mogu osmotriti i u našim krajevima, obično u ravničarskim predelima tokom letnjih popodneva, naročito na području Vojvodine i u ravnicama centralne Srbije.

Ova pojava povremeno se javlja i u Srbiji, naročito tokom mirnih, toplih i stabilnih dana.

Zabeležen je pre nekoliko godina kod Trstenika. Tada je vozila u pokretu usnimljen tzv. dust devil.

Slična pojava zabeležena je i u Smederevu, ali i u mnogim drugim predelima Srbije, ali je najčešća i najintenzivnija u pustinjskim i polupustinjskim predelima.

(Telegraf.rs)

Video: Zastrašujuć snimak iz Kine: Tornado udario u toranj za struju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna bakica

    1. jul 2024 | 08:07

    Odrasla sam u Banatu. Za vreme svog odrastanja, a I kasnije, ovo sam videla više puta. Niko nije pravio problem od toga. Obična atmosferska pojava.

  • Pavle

    1. jul 2024 | 07:26

    Sta rekose? I ovo je normalno?

  • Bili

    1. jul 2024 | 09:25

    Pre neki dan isto u Surcinu, samo manji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA