Vreme čitanja: oko 3 min.

Sterilitet je u porastu svugde u svetu: Dr Ana Jeremić otkriva sve o VTO i kada je vreme da se javite lekaru

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smatra se da se u ovom momentu oko 400.000 parova u Srbiji bori za potomstvo

  • 10
dr Ana Jeremić, embriolog GAK Narodni front Foto: Nikola Tomić

Sterilitet je na globalnom nivou u porastu, objašnjavu stručnjaci. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svaka šesta osoba u svetu suočava se sa neplodnošću. Što se tiče naše zemlje situacija je slična, jer smatra se da se u ovom momentu oko 400.000 parova bori za potomstvo.

Dr Ana Jeremić, šef Kabineta za embriologiju GAK "Narodni front" u intervjuu za Telegraf.rs otkriva sve o procesu VTO, kakva je situacija u Srbiji i šta je sve država uradla kako bi pomogla onima koji se bore za potomstvo.

Kako Vam izgledaju aktuelni podaci, zašto imamo ovakvu statistiku?

- Podatak da se svaki šesti par u svetu bori za potomstvo je podatak SZO, ali to ne znači da će svaki šesti par i završiti kao kadndidat za VTO. Postoje metode pre VTO koje su manje invanzivne. Takođe, prateći objave SZO mi možemo videti da je sterilitet na globalnom nivou u porastu. Takođe možemo i primetiti da se svest o sterilitetu u poslednje vreme popravlja zahvaljujući i državnom programu i zahvaljujući tome što su i mediji sve više uključeni u to.

Koji su mogući uzroci steriliteta?

- Što se tiče uzroka steriliteta, oni su vrlo heterogeni. Postoji muški sterilitet, ženski, postoje i uduruženi, kada i muškarac i žena imaju neki problem. Takođe postoji, ali u manjem procentu, idiopatski, to je situacija kada se ne može naći, odnosno, ne zna se uzrok steriliteta.

Koji su to problemi koji se najčešće sreću kod žena? 

- Kada govorimo o ženskom sterlitetu, to su najčešće heterogeni, javljaju se problemi u ovulaciji, u menstrualnom ciklusu, hormonske prirode, u zapušenosti jajovoda, problemi vezani za endometriozu, a u poslednje vreme mogu da kažem da se sve češće javlja i problem zbog odlaganja materinstva. Ono što nama tu pravi problem je što se kod žena, za razliku od muškaraca gde se spermatogeneza obnavlja na tri meseca, kod žena se sve jajne ćelije formiraju još u stomaku majke, na fetalnom nivou i taj broj se ne može povećati. Taj broj se vremenom smanjuje tokom života, kao i sam kvalitet.

Zdravo sa Ivanom, Dr Ana Jeremić Foto: Nikola Tomić

Koliko godina u proseku imaju žene kada se jave lekaru, a svesno su odlagale materinstvo?

- Kada uzmemo u obzir da se  žene sve kasnije odlučuju da se ostvare kao majke, a sa druge strane da se vremenom i šansa smanjuje, to je takođe problem. Mi na programu često imamo žene između 40 i 45 godina.

Koje su to godine kada je alarm za uzbunu?

- Postoje preporuke da žene koje imaju do 35 godina nakon jedne godine redovnih nezaštičenih odnosa, ukoliko u tom periodu ne dođe do trudnoće, da se jave. Ukoliko žena ima preko 35 taj vremenski period se smanjuje na šest meseci.

Koja je procedura i kome se treba javiti?

- Treba se javiti u Centar za sterilitet. Tu su kolege koji će ih uputiti najbolje i uraditi preliminarne testove gde će se odlučiti o daljem toku lečenja. To ne znači da će biti odmah kandidatkinje za VTO, ali svakako treba sve proveriti. U ovom poslu, u sterilitetu, u borbi za potomstvo ključan faktor su godine žene, i o tome treba stalno razmišljati. Mnogi navode da su želeli da završe fakultet, da se zaposle, da putuju, ne računajući na to vreme koje prolazi.  A onda se i oslanjaju na to da je medicina napredovala, što i jeste tako, međutim mi ne možemo skroz protiv biologije i o tome treba voditi računa, narolito ako se već zađu u neke godine, kada su šanse sve manje.

Šta je to što država finansira?

- Država pre svega finansira brojne procedure, jedna od njih je i donacija spermatozodia za žene bez partnera. Sada imamo neograničen broj pokušaja, starosna granica se pomerila, sada je 45 godina, za dobijanje prvog deteta imamo i neograničen broj zamrzavanja. Zamrzavanje embriona je jako korisno i to je dosta često situacija da nam žene u prvom stimulisanom postupku ostane trudna, tada zamrznemo embrione i za dobijanje drugog deteta ona ne mora uopšte da prolazi stimulaciju. Takođe, država finansira i pet postupaka za dobijanje drugog deteta, finansira donacije i još dosta toga.

(Telegraf.rs)

Video: Sve o procesu VTO i šta sve država plaća kada je borba za potomstvo u pitanju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Telepata

    30. jun 2024 | 14:40

    To se izaziva preko hrane iz fabrika,preko suplemenata,vode iz vodovoda,kao i iz flasiranih voda,preko mikrptalasnih emitera,znaci to je plan tzv.svetskih mocnika za depopulaciju nepozeljnih s jedne strane s druge zele da preuzmu moci od Isusa Hrista preko posebnog projekta medjutim nece uspeti.Jedan od glavnih iluminata u projektu je Rabo on je kao genije(Pera),dakle nece uspeti.

  • Перагеније

    30. jun 2024 | 15:25

    "Sterilitet je u porastu svugde u svetu" - ПОСЕБНО у Индији, Кини, Индонезији, Пакистану, Ирану...

  • Nebojša

    30. jun 2024 | 16:08

    Svuda gde zaprasuju iz aviona i gde se jede i oiju americki proizvodi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA