Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko kaže da su seoska okupljanja zamrla? Tri decenije se okupljaju na međi 3 države da slave Vidovdanski sabor

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sutra se očekuje pravi spektakl

  • 3
Vidovdanski sabor Foto: B.I.

Vidovdanski sabor u selu Krajčinovići, baš na granici teritorija Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ove godine slavi poseban jubilej, čak 30 godina postojanja, a pored inzvandrednog sadržaja i dobre muzike, manifestacija je i humanitarnog karaktera. Teško je danas, ističu u ovom kraju, organizovati seoski sabor koji će da zaživi i iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi, ali zamisao porodice Radović, koja je 1995. godine, prva organizovala sabor u Krajčinovićima, ostvarila se, pa se i posle 30 godina sabor održava na istom mestu.

Sve ove godine održavao se u danima oko Vidovdana, a nekada i na sam praznik, pa i nosi naziv "Vidovdanski sabor". Oduvek je okupljao stanovnike iz okoline Rudog, Pljevalja i Priboja, ali i iz svih obližnjih opština ove tri zemlje bivše Jugoslavije.

Radovići su u to vreme, pričaju nam u selu, za cilj imali obnavljanje pokidanih veza ovog prostora, pa je celo ovo područje podržalo njihovu misao i tako je sabor bez prekida dočekao i treću deceniju. Ove godine, najavili su iz organizacije, nikad jača i masovnija tradicionalna takmičenja, među kojima su nadmetanja u izvlačenju trupca volovskom zapregom, rezanje debla kladarom i dubećom testerom, kao i u ostalim starinskim zanatima, koje mlađe generacije čuvaju od zaborava. Bacaće se i kamen sa ramena, skakati u dalj, igrati fudbal, a najzanimljivija disciplina, koja će, pretpostavljaju organizatori, svima biti atrakcija je trka đedova po krvnom srodstvu, kao i trka veterana preko 70 godina.

Vidovdanski sabor Foto: B.I.

Na ledini će se trkati i konji, a kao i prethodnih godina, goste očekuje vo na ražnju i kladionica ovan sa četiri roga, po čemu mnogi i pamte ovu jedinstvenu manifestaciju na tromeđi. Nakon takmičarskog dela, uslediće prava jubilarna rođendanska žurka, a za dobar provod pod šatorom zadužen je čuveni Goci Bend, kao i prva harmonika Srbije, Srđan Pavlović, a kažu, biće i gost iznenađenja.

Celokupnu jubilarnu manifestaciju izdvaja i njen humanitarni karakter, a misao je da se tokom sabora i pomogne u prikupljanju sredstava za lečenje mlade Jelene Spajić iz Priboja, koja prikuplja novac za lečenje u inostranstvu, a u celu akciju proteklih dana uključeni su i građani ove opštine na obalama Lima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA