Vreme čitanja: oko 1 min.

Majke sa četvoro i više dece na Kosovu dobile orden: "I pored progona rađaju se deca"

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodeljena su tri zlatna ordena majkama sa petoro i više dece i 43 srebrna ordena majkama sa četvoro dece

  • 1
bebe boje Foto: Shutterstock

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parilić zajedno sa vladikom raško - prizrenskim Teodosijem danas je majkama sa četvoro i više dece uručila orden Majka Devet Jugovića i novčanu pomoć.

Dodeljena su tri zlatna ordena majkama sa petoro i više dece i 43 srebrna ordena majkama sa četvoro dece. Tom prilikom Parlić je istakla da se i pored progona i stradanja, na Kosovu i Metohiji živi, rađaju se deca, krste i sada, kao i da će tako biti kroz vekove.

"Najbolji primer za to su upravo ove naše majke. Danas je Vlada Republike Srbije zajedno sa Eparhijom dodelila orden Devet Jugovića majkama sa četvoro i više dece koja će odrastati u negujući Vidovdan i braneći svoj duhovni život i u toj meri će nastaviti da se bore za slobodu kao što eu to naši preci činili vekovima.Dokle god mi čuvamo Kosovo i Kosovo će čuvati nas", rekla je Parlić.

Dodala je da je na današnji dan cela Srbija duhovno na Kosovu i Metohiji.

"Ovde smo u Gračanici i pored zabrane dolaska našim crkvenim velikodostojnicima i državnim zvaničnicima. Ova poslednja zabrana našem patrijarhu i direktoru Kancelarije neće nas omesti da u radosti dočekujemo i praznujemo ovaj veliki dan", rekla je ona.

Danas se u Gračanici obeležava Vidovdan nizom manifestacija, a pre dodele ordena održana je liturgija u manastiru Gračanica koju je služio arhiepiskop crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA