≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada Srbije u Kruševcu: Srbi danas slave Vidovdan i godišnjicu Boja na Kosovu

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored premijera Miloša Vučevića, sednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

  • 11
Kruševac, Vidovdan Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Svečana sednica Vlade Srbije povodom obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu održana je danas u Gradskoj kući u Kruševcu.

Pored premijera Miloša Vučevića, sednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Premijer je u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanje Starovića, položio vence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu. Usledilo je intoniranje himne "Bože pravde", a potom su vence položili i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Pre polaganja venaca, Vučević je predsedavao svečanom sednicom Vlade Srbije u Gradskoj kući u Kruševcu, na kojoj su učestvovali svi ministri kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

"Sa pravom smo danas u carskom gradu, Kruševcu, na obeležavanju jednog od najvažnih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, Vidovdanu. Ovaj dan obeležavamo 635 godina. I naravno postavlja se pitanje zašto je to tako ili kako je to moguće da jedan praznik, jedan datum, jedan narod obeležava više od šest vekova. Vidovdan je dan, kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost", rekao je Vučević.

On je istakao da sudbonosni 28. jun nije samo datum u nekom kalendaru, već momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama.

"Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krepi i uči. Vidovdan je i to da zapamtimo dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i veru, pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova.

Premijer Vučević je jutros u Ravanici prisustvovao parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima, čime je otpočelo obeležavanje Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun.

Premijer Vučević i gosti su se poklonili ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upalili sveće.

Nakon toga, prisustvovali su liturgiji koju je služio episkop braničevski Ignjatije i sveštensto SPC.

U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu, a centralna manifestacija se održava u Kruševcu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ministar Gašić učestvovao u litiji povodom Vidovdana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    28. jun 2024 | 12:20

    Срећан Видовдан!❤️🇷🇸

  • Felkaouim@gmail.com

    28. jun 2024 | 12:50

    Kada vidim ovog selakovica pomislim na sve samo ne na praznik!

  • Zvele

    28. jun 2024 | 12:27

    Pozdrav iz Lazarevog grada Kruševca ,iz Kruševca je uvek barjak polazio prvi na Kosovo🇷🇸💪🇷🇸💪🇷🇸💪🇷🇸💪🇷🇸♥️♥️♥️♥️♥️♥️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA